Commissiebijdrage Raadsvoorstel Vaststelling Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPVE) Thomas à Kempisplantsoen
Dank u wel, voorzitter. Ook de Partij voor de Dieren ziet in dit plan sowieso een verbetering van het gebied. Er komt meer groen bij. De bestaande woningen zijn van slechte kwaliteit en er komen duurzame sociale woningen voor terug.
Verdichting is passend op deze plek en dat kan op onze instemming rekenen. Wij vielen ook nog even over dat hoogteaccent, en het viel ons op tijdens de raadsinformatiebijeenkomst dat Mitros noemde dat er ondanks de geuroverlast in het blok aan de westkant meer mogelijk is. Ik sluit dus aan bij eerdere sprekers daarover, ik ben benieuwd naar de reactie daarop.
Biodiversiteit
Het valt ons op dat het voor de eindsituatie goed is uitgewerkt. Dit wordt, zeker als op termijn de groene ambities voor het Werkspoorkwartier ook gerealiseerd worden, een stukje stad met plek voor biodiversiteit. Als Partij voor de Dieren grijpen we bij elk ruimtelijk plan de gelegenheid om kansen voor biodiversiteit toe te voegen en concreet te maken. In dit plan lijkt ons dat vooralsnog niet nodig. De plannen voor groen en openbare ruimte kunnen op onze instemming rekenen. Er is aandacht voor hoofdgroenstructuur en voor verbindingen en natuurinclusief inrichten, ruimte voor dieren in de openbare ruimte, diervriendelijk bouwen (gebouwbewonende soorten) (waarbij kansrijke doelsoorten benoemd zijn).
Dieren
Maar goed, dat gaat over de eindsituatie. Waar onze grote zorg zit is hoe het met de dieren die nu in het gebied leven zal gaan. Wat doet de wethouder voor dieren die nu in het gebied leven? Er komen egels, eksters, mussen en dwergvleermuizen voor. Wat gebeurt er met de dieren tijdens de bouw, en tijdens de renovatie?
In het SpvE staat dat er in één richting gewerkt gaat worden zodat dieren de kans krijgen om te vluchten (p. 58). Ik vraag aan de wethouder: dit hele gebied is omringd door autowegen. Waar ziet hij die dieren dan naartoe vluchten? Is hij het met de Partij voor de Dieren eens dat we hier een tweede Leeuwesteyn moeten voorkomen?
Bijvoorbeeld door in de fasering pas te starten als de Th. A Kempisweg buiten gebruik is? Kan de wethouder daar iets over zeggen, en hier misschien een toezegging op doen.
Bomen
Tot slot. Ik kan natuurlijk geen bijdrage houden zonder daarin iets over bomen te zeggen. Er moeten ongeveer 25-40 bomen gekapt worden omdat ze onder een gebouw komen. Dat is fors, maar naar onze afweging zou het kunnen opwegen tegen wat er aan woningen en aan flora voor terugkomt. Toch een vraag hierover, want het maakt nogal uit of er 15 bomen meer of minder gekapt worden. Kan de wethouder toelichten waarom hier zo’n grote bandbreedte gehanteerd wordt in het aantal, en wat er mis gaat als we het vaststellen op maximaal 25?
Interessant voor jou
Commissiebijdrage Raadsvoorstel Erfgoednota
Lees verderCommissiebijdrage Raadsvoorstel Zienswijzemogelijkheid Kadernota RUD Utrecht 2023
Lees verder