Commis­sie­bij­drage Regen­boog­a­genda


21 maart 2019

De Regenboogagenda is een mooi resultaat, en goed opgesteld met het hele veld – andere steden mogen hier jaloers op zijn. Fijn is de uitspraak: "Het LHBTI+ beleid staat niet op zichzelf, het is bij verschillende beleidsterreinen ingebed". Dat vinden wij als emancipatiepartij echt belangrijk.

Onze fractie was echt heel blij dat de gemeente direct de regenboogvlag uithing nadat de Nashville-verklaring geopenbaard werd, en dat de gemeente een actieve rol speelde bij de manifestatie die het COC kort daarop organiseerde. De regenboogagenda schrijft zichtbaarheid in de stad voor. En er is naar gehandeld. Dat geeft het vertrouwen dat de regenboogagenda ook echt nageleefd gaat worden.

Er is al veel gezegd – ik ga niet zeggen waar ik me bij wil aansluiten. Ik wil wel vier kleine puntjes maken.

1. De gemeente bevordert dat zorg- en welzijnsinstellingen beschikken over een Roze Loper- certificaat voor LHBTI vriendelijke zorg. Er zijn nu tenminste 15 instellingen met een roze loper. Dit mag hoger wat ons betreft. Wanneer is de wethouder tevreden, en wat doet ze als een instelling niet mee wil doen?

2. De dekkingsgraad van het programma Vreedzame Scholen onder Utrechtse basisscholen is 80%. Terwijl goed beleid op basisscholen zo ongeveer de allerbeste springplank voor de toekomst is. Daarom de vraag: in hoeverre kan dit programma gestimuleerd kunnen worden onder meer scholen tot aan 100%? En: is ze bereid om dat te doen?

3. Als het gaat om veiligheid, willen we dit punt maken: waarborg de privacy van LHBT+’ers, maak minimaal gebruik van camera’s en bewaar beelden zo kort mogelijk. Is de wethouder bereid deze boodschap in een nieuwe regenboogagenda op te nemen, en ook over te brengen tijdens haar contacten met de diversiteitsorganisaties met camera’s, bijvoorbeeld de cafés?

4. De gemeente ondersteunt en faciliteert evenementen. En diezijn belangrijk, maar we vinden ook wel dat die wat duurzamer mogen worden. Kijk maar naar de Gay Pride en die tientallen smerige dieselboten en evenementen in parken met aggregaten. Onze fractie zou dus graag zien dat de wethouder aanstuurt op meer duurzaamheid bij de evenementen die ze ondersteunt en faciliteert? Kan ze dat toezeggen?

Interessant voor jou

Commissiebijdrage commissie veiligheid dierenverblijven

Lees verder

Commissiebijdrage Amateurkunsteducatie

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer