Commis­sie­bij­drage Stand­plaatsen


23 maart 2023

Laat mij beginnen met constatering: dit en ook vorig college heeft dit onderwerp veel te lang op te plank laten zitten, gezien niet alleen de verontwaardiging standplaatshouders en de slechte communicatie naar hen toe, maar ook gezien het feit dat het college kiest voor loting terwijl bijna de hele raad kiest voor selectie met criteria en niet voor loting. Dat had de wethouder eerder kunnen weten. Hoezo is het college niet eerder in actie gekomen, dan hadden wij deze paniek niet gehad, gezien de suggesties van een overgangsregeling en een taskforce, zoals geopperd door andere partijen tijdens dit debat.

De Partij voor de Dieren is hierbij geen voorstander van loting. Dat vinden we oneerlijk naar huidige standplaatshouders en hun klanten, maar we zien ook graag de kans dat Utrecht gaat sturen op wie wat verkoopt.

Over loting, waar college zonder overleg met de raad voor kiest: hoe voorkomt de wethouder dat er alleen standplaatsen met telefoonhoesjes komen? Want als je dat logischer wil voorkomen, dan voeg je aan loting toch ook criteria toe?

Wij zijn voorstander van weging, met punten voor ondernemers die nu al zitten, die in de buurt gevestigd zijn. Echter, het college stelt in de raadsbrief te makkelijk dat selecteren op huidige en lokale ondernemers niet kan. We zien hier graag niet alleen een betere onderbouwing, maar ook lef om te zoeken naar mogelijkheden.

Graag zien wij ook dat duurzaamheid zeker ook vertaald wordt als impact op klimaat, en wij zien ook graag gezondheid en dierenwelzijn als criteria. Naast natuurlijk circulariteit. En dan zien wij die zowel voor werkwijze als voor producten. Graag reactie van wethouder.
Tot slot nóg een constatering. Dat Venezia en Broodje Ben hun standplaats zouden verliezen vindt mijn fractie zeker jammer maar ook logisch, gezien het feit dat de gemeente stuurt op meer winkels, meer toerisme, meer horeca, en dus meer bezoekers en dat het soms echt knaldruk is in de binnenstad. Ziet de wethouder deze link ook en hoe legt zij dit uit aan deze ondernemers?

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Raadsvoorstel Rekenkamerrapport Middenhuur Meer grip op groei

Lees verder

Commissiebijdrage Verduurzamen huurwoningen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer