Commis­sie­bij­drage Tussen de Rails


5 september 2024

Circa 450 tijdelijke woningen, sociale huur en voor kwetsbare mensen, en dan ook nog eens circulaire duurzame woningen met veel groen en behoud van bomen. Met daarbij culturele broedplaatswerkplekken. Dit klinkt haast te goed voor woorden. En voor de Partij voor de Dieren is dit ook zo. Vanwege twee redenen.

We stellen de nieuwe bewoners bloot aan te hard geluid. Omdat we het geluid van trein en snelweg niet kunnen verlagen, vindt dit SpvE tijdelijke bewoning oke, maar bewoners leven dan wel in een ongezonde situatie.

In het gebied is te veel geluid, wat ongezond is. Daarom mag hier maar tien jaar gewoond worden. Wij zouden graag zien dat zoveel mogelijk geluidsbeperkende maatregelen toegepast worden die bijdragen aan een optimale gezondheidsbescherming van de tijdelijke bewoners. Wij denken aan een acceptabel binnenmilieu, met tegelijkertijd een goed ventilatiesysteem en een geluidsluwe zijde en slaapruimte georiënteerd aan de geluidsluwe zijde. Het SPvE stelt zelf vier maatregelen voor (waaronder de mogelijkheid om hier max 5 jaar te wonen) en stelt dat van deze vier er tenminste twee worden toegepast. Beetje technisch: hoe gaat dit er in de praktijk uitzien, en politiek: waarom tenminste twee en kan de wethouder hier ambitieuzer in zijn?

Maar, ons grootste bezwaar: Tussen de Rails heeft al bewoners: namelijk dieren. En dan ook nog eens beschermde diersoorten, te denken aan konijn en wezel, maar ook dieren, zoals de egel, met wie het slecht gaat. De vos heeft er burchten en er zijn voor Utrecht zeldzame broedvogels, en ook het kalkdoorntje leeft in Utrecht eigenlijk alleen hier.

Deze dieren, en nog meer, worden in het SPvE benoemd. Ondertussen lopen er nog ecologische onderzoeken, maar het SPvE stelt compenserende maatregelen voor, waarvan nog onduidelijk is of ze voldoende zijn. Want welke soorten daar precies het en hoe groot de impact van de tijdelijke bebouwing op hun leefomgeving is, weten we niet want de ecologische onderzoeken moeten nog afgerond worden. En toch wordt de raad gevraagd om instemming. Maar hoe kunnen we instemmen als we niet alle informatie hebben?

De Partij voor de Dieren is tegenstander van bouwen in het groen, voorzitter, u kent ons principiële standpunt. En daarbovenop kunnen we geen juiste afweging maken, omdat de ecologische onderzoeken niet zijn afgerond. Het plangebied maakt onderdeel uit van de stedelijke groenstructuur en daar je niet voldoende voorzichtig mee zijn.

Over compensatie wordt we het een en ander geschreven en daarover heeft mijn fractie een reeks vragen:

  • Het raadsvoorstel zegt: “Uit dit nadere onderzoek volgt dan een definitief op te stellen compensatie- en mitigatieplan, waaruit zal blijken of er nog een restopgave is ten opzichte van de beschreven ingrepen die we in het kader van de groencompensatie al binnen en buiten het plangebied treffen”. Wij worden ongerust van het woord restopgave. Als binnen het gebied en het nieuwe perceel onvoldoende gecompenseerd gaat worden, hoe en waar gaat die compensatie plaatsvinden?
  • Er is een compensatiegebied aangekocht. De compensatie geeft invulling aan het Ontwikkelperspectief Maarschalkerweerd. Maar dat leidt tot de vraag: wordt een bestaande ontwikkeling van Maarschalkerweerd gebruikt voor de compensatie (waarmee dit dus een excuus-ontwikkeling is), of leidt de compensatie van Tussen de rails tot extra groen? Wij willen de bevestiging dat de compensatie van Tussen de Rails leidt tot meer groen en niet dat een toch al stuk gepland groen nu opeens als compensatie wordt aangewezen.
  • Kan de wethouder toezeggen dit gebied zo snel mogelijk en zo maximaal interessant voor de dieren te maken? Dit moet wat ons betreft al gereed zijn voordat de ontwikkelingen in Tussen de Rails gebeuren zodat de dieren ook daadwerkelijk een nieuw huis kunnen vinden.
  • We zien dat hier Tussen de Rails een stukje groen ontoegankelijk wordt gemaakt voor recreatie, een mensvrije zone dus, waar dieren ongestoord door mensen kunnen leven, dat is mooi. Maar het compensatiegebied wordt wel toegankelijk gemaakt voor recreatie. Graag een toezegging dat in het compensatiegebied ook een mensvrije zone komt, bijvoorbeeld door enkele of alle geplande struinpaden te schrappen, of op andere manier een deel ontoegankelijk te maken. Graag een toezegging.

Tot slot, mooi dat er veel bomen worden aangeplant, graag de toezegging dat behoud van deze het uitgangspunt is bij toekomstige ontwikkelingen in het gebied. Waarom nu planten, als ze dan gekapt moeten worden?