Commis­sie­bij­drage Veiligheid, bestuur en financiën | Voor­jaarsnota 2024


3 juli 2024

In de programma's bestuur en veiligheid zien we veel bezuinigingen waar we niet blij mee zijn, zoals bijvoorbeeld op Utrecht4GlobalGoals en op het initiatievenfonds.

Allereerst herhaal ik onze vraag uit JWCS over Initiatievenfonds en Samen voor Overvecht: is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat het wegbezuinigen van deze initiatieven de buurten minder sociaal, groen en leefbaar zullen maken? En: welke nieuwe inzet levert het college om dit te voorkomen?

Jammer natuurlijk dat er een streep gaat goor het burgerberaad. We hadden graag nog een klimaatberaad gezien.

Wij zijn ongelukkig met het halveren van handhavers bij meldingen van bewoners. In debatten over vuurwerk bijvoorbeeld horen we dat meldingen van inwoners nodig zijn voor oppakken van afstekers. Onze bewoners zijn ogen en ogen voor het kunnen doen van op-heterdaadjes. En óók: als minder handhaving komt, zijn mensen minder snel geneigd om te melden. Hoe denkt de burgemeester dat datagestuurd werken deze problemen kan voorkomen? Wij vrezen dat juist deze bezuiniging leidt tot minder vertrouwen in de lokale overheid. Hoe ondervangt de burgemeester dat risico?

In de Voortgangsrapportage Nota Kapitaalgoederen zien we dat blijvend geïnvesteerd wordt in werken 3.0. We stelden hier een technische vraag over, ook omdat we in april in het nieuws lazen dat het stadskantoor verbouwd wordt, en bevestiging dat ruimten en technieken stapsgewijs aangepast worden aan flexibel werken. Wij roepen het college op vanaf nu hier heel sober mee om te gaan. Het argument van huren externe kantoorruimte, wordt minder sterk, aangezien minder mensen bij de gemeente gaan werken door bezuinigingen. Welke mogelijkheden ziet het college om minder uit te geven aan werkplekaanpassingen en is het college bereid om hier op te gaan besparen? Minder en ook minder nieuwe faciliteiten is beter voor het milieu.

Mijn laatste punt – wat wij altijd aanstippen: de reis naar plantaardig. Er loopt een pilot over het eten in de bedrijfsrestaurants, en in de tweede fase is het aanbod 80% plantaardig en 20% dierlijk. Aangezien het hier om een pilot gaat, hoe gaat het college verder om met deze balans en hoe gaat het college überhaupt verder met de reis naar plantaardig? Kan de wethouder toezeggen hier een vervolg aan te geven?

We zijn geïnformeerd over een pilot met koffiemachines met vegan melkpoeder. Er is besloten slechts twee machines in het hele stadskantoor te voorzien van vegan melk. Dat is te weinig voor ons. Ook omdat dit meer aan energie kost wat betreft liftgebruik door mensen die deze melk willen dan dat het aan klimaatwinst oplevert.

Ziet de wethouder dat ook? En graag toezegging voor 4 en liefst gewoon 8 machines, en kan de wethouder anders faciliteren dat naast elke machine een pak vegan melk in de koelkasten komt te staan?