Commis­sie­bij­drage Ziens­wijze op wijziging veror­dening Plas­sen­schap Loos­d­recht


9 september 2021

In het beslispunt van het raadsvoorstel staat dat de voorgestelde wijziging in de regeling rond commerciële activiteiten in het gebied van Plassenschap Loosdrecht geen gevolgen heeft voor de belangen van de gemeente Utrecht.

Daar is de Partij voor de Dieren het niet geheel mee eens. Gemeente Utrecht is weliswaar een relatief kleine deelnemer in het plassenschap en het grondgebied is buiten onze gemeente. Maar we zijn wel degelijk nog steeds deelnemer en financieel bijdrager erin. En dat betekent dat we ook voor een deel verantwoordelijk zijn voor het beleid.

Met de wijziging van de verordening worden 2 dingen aangepast:

  1. De regulering heeft alleen nog betrekking op grondgebied in eigendom van het plassenschap.
  2. Er worden ‘nadere regels’ toegevoegd op basis waarvan het bestuur van het plassenschap een ontheffing kan verlenen van het verbod op commerciële activiteiten (op de openbare recreatieterreinen van het plassenschap).

Dat eerste punt is een zaak tussen de gemeente Wijdemeren en het plassenschap. Maar dat tweede punt raakt aan beleid waarvoor wij ons mede verantwoordelijk voelen.

De Partij voor de Dieren wil dat er aan deze regels wordt toegevoegd dat het bestuur geen ontheffing verleend voor activiteiten, bijeenkomsten en evenementen met dieren.

Dat zou kunnen landen in een amendement om in de zienswijzebrief de suggestie op te nemen dat

  • er een nadere regel wordt toegevoegd dat “er geen ontheffing wordt verleend voor activiteiten die het dierenwelzijn of de biodiversiteit aantasten of die het natuurlijk gedrag van dieren verstoren (waaronder hengelen). M.u.v. hondenuitlaatservices”.

Kan de wethouder toezeggen dit op te nemen in de zienswijzebrief?

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Raadsvoorstel Nota van uitgangspunten hulp en dienstverlening aan sekswerkers Het Nieuwe Zandpad

Lees verder

Commissiebijdrage Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Passiebloemweg, Vleuterweide

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer