Commis­sie­bij­drage Inkoop verant­woord groen Voor­jaarsnota 2016


16 juni 2016

Commissiedebat Openbare Ruimte en Groen, Voorjaarsnota 2016

Bloembollenteelt is één van de meest vervuilende takken van landbouw. Veel bloemen bevatten grote hoeveelheden giftige bestrijdingsmiddelen, die een grote rol in de afname van bijen, hommels en vlinders. Bollen, en boeketten, en ook zaden en planten, lijken dan wel groen, maar de manier waarop ze geteeld worden, is vaak vies.

Voorzitter, Utrecht maakt zeker al stapjes op dit terrein, bijvoorbeeld door sinds een paar jaar meer biologische planten toe te passen in het openbare groen dan eerst. Ook deelde de gemeente onlangs biologische bijenbloemenzaadjes uit. Maar omdat niet alle inkoop van bloemen biologisch is, lijken de stapjes die Utrecht richting biologische bloemen zet, babystapjes te zijn.

Andere gemeenten, zoals Den Haag en Amsterdam, hebben al besloten om alleen nog maar biologisch groen aan te schaffen. Door deze gemeenten te volgen, kan ook Utrecht een stevige impuls geven aan gifvrije bloemen-, bollen- en plantenteelt. Deze keuze heeft ook veel impact: als gemeente kopen we veel meer bloemen in dan particulieren. Door dus louter biologische bollen, planten, zaden, bloemen en boeketten in te kopen, draagt de gemeente Utrecht substantieel bij aan de overgang naar verantwoorde sierteelt.

Daarom wil ik de wethouder oproepen om met een plan te komen om een volledige overstap te maken naar de inkoop van verantwoord groen, en hiermee bedoel ik: bollen, boeketten, zaden en planten, in de gemeente Utrecht. Graag zien we dit plan dit jaar nog tegemoet, gelet op de zaaitijd 2017.

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Natuurbeschermingswet Voorjaarsnota 2016

Lees verder

Commissiebijdrage over Verduurzaming van gas Voorjaarsnota 2016

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer