Commis­sie­bij­drage Markt­ver­or­dening: geen kreef­ten­verkoop op de markt


13 december 2016

Er zijn al veel goede dingen gezegd waarbij ik aan wil sluiten. We delen de uitgesproken zorgen over wat de overgang voor het nieuwe systeem betekent voor mensen die al jaren op de wachtlijst voor een plek staan. Daarom sluiten we aan bij de vraag of de gemeente niet wat voor die mensen kan betekenen.

Ook de twijfels over wat het inkorten van de overname termijn van een vergunning betekent voor het aantal vrijkomende vergunningen en voor het risico op onderhands verhandelen van vergunningen.

Maar voorzitter, er is één punt dat ik met name wil uitlichten en dat heeft te maken met de Vredenburgmarkt met een selectiestelsel. De Marktcommissie gaat adviseren over diverse zaken waaronder het aanbod op de markt. De Partij voor de Dieren vind het onacceptabel dat er levende dieren worden verkocht op de markt. Met name over kreeften en krabben horen we schokkende verhalen. Terwijl al lang wetenschappelijk bewezen is dat schaaldieren pijn en stress ervaren worden kreeften en krabben nog steeds levend en onder zeer schrijnende omstandigheden op de markt gehouden. Vervolgens gaan ze levend met consumenten mee naar huis, waar ze een pijnlijke dood sterven voor ze geconsumeerd worden.

Naast een afvaardiging van de marktkooplui is ook de gemeente vertegenwoordigd in die Marktcommissie. Ik wil daarom de wethouder verzoeken om namens de gemeente in die commissie aan te geven dat het tentoonstellen en verkopen van dierenleed geen meerwaarde en geen kwaliteit is, en dat ondernemers die geen dierenleed verkopen dus voorrang voor een verkoopplek moeten krijgen terwijl verkopers van levende dieren geen plek meer krijgen. De criteria die in het nieuwe voorstel zijn genoemd bieden daarvoor aanknopingspunten, bijvoorbeeld criterium a: vormt het assortiment de gewenste toevoeging aan het marktassortiment, b: de uitstraling van het aanbod en met name d: is er sprake van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Is de wethouder bereid om degene die namens de gemeente in de selectiecommissie zit het niet verkopen van levende dieren als criterium mee te geven?

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Raadsbijdrage Nieuwe Ruimtelijke Strategie Utrecht

Lees verder

Raadsbijdrage Raadsvoorstel bestemmingsplan Kanaalweg 59 Wilhelminawerf

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer