Raads­bij­drage Debat Kandi­datuur Song­fes­tival


6 februari 2020

Nederland won het Songfestival en Utrecht wilde het evenement graag in huis halen. Maar uit hoe er met de kandidatuur is omgegaan, blijkt een totale onderschatting van het songfestival als evenement.

Tijdens de RIB donderdag hoorden we: de raad is niet ingelicht want het budgetrecht wordt niet aangesproken. En: De jaarbeurs heeft voldoende ervaring met grote evenementen waar tienduizenden mensen op af komen en kan de beveiliging zelf wel aan. Ook: uit geld- en duurzaamheidsoverwegingen laten we de delegaties met het OV reizen.

Voorzitter, het songfestival is een evenement dat in totaal 7 weken duurt, vanaf opbouw tot en met afbouw. In de week voor en tijdens de shows zijn er zo’n 20.000 bezoekers aanwezig. Het is zo ongeveer het meest beveiligde evenement op een Eurotop of een G8-conferentie na, en het is ook een uiterst professioneel evenement met commerciële en nationale belangen van hier tot ginder. Wat wel en niet in beeld komt wordt tot op de seconde uitonderhandeld met de EBU in Genève.

En dan denken wij lekker te kunnen ‘citydressen’ want TivoliVredenburg is een unieke propositie.

De Partij voor de Dieren is blij dat we het songfestival niet organiseren. Dat zou echt een te groot beslag hebben gelegd op de stad, ook omdat we de Vuelta organiseren, en de festivalisering sowieso gaande is. De druk op de stad is vanuit dat oogpunt al enorm. En dat wat ons betreft is dat ook de voornaamste reden waarom de raad tijdig had moeten worden ingelicht over het bid. Als raad vertegenwoordigen wij de inwoners, en steeds meer inwoners ervaren -terecht- drukte in en op de openbare ruimte. En dan moeten jaarbeurs en gemeente gewoon weten dat de raad betrokken moet worden.

Draagvlak voor grote internationale evenementen moet ook vanuit de raad komen, zeker ook in de toekomst, en daarom steunen wij de motie om voortaan de raad te informeren en te betrekken voordat Utrecht zich kandidaat stelt voor nog zo’n prestige-evenement.