Afgelast: 5 oktober Bijeen­komst 'Spek of bonen?' over het wereld­voed­sel­vraagstuk


Met Tweede Kamerlid Frank Wassenberg

21 september 2020

NB Helaas hebben we deze avond moeten annuleren vanwege de strengere maatregelen rond Covid-19. We hopen deze snel wél te kunnen organiseren. Houd onze social media in de gaten voor nieuws.

Op zoek naar oplossingen voor het wereldvoedselvraagstuk

Wat wij in de keuken beslissen, bepaalt niet alleen wat we ’s avonds op tafel zetten, maar het bepaalt ook vooral hoe de wereld van onze kinderen en kleinkinderen eruit zal zien. Om ook in de toekomst de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, staan we voor een grote uitdaging. Hoe kunnen wij dit doen in harmonie met de omgeving, het milieu, mens en dier?

Om op zoek te gaan naar antwoorden op deze vraag, organiseert de werkgroep Utrecht van de Partij voor de Dieren op maandagavond 5 oktober 2020 een avond over de wereldvoedselvoorziening.

Wat duidelijk is: de wereld blijven voeden is niet mogelijk met ons huidige voedselsysteem. Want wat is er mis met het huidige systeem? De ingeslagen weg van intensivering en schaalvergroting brengt enorm veel schade toe aan milieu, natuur en klimaat. Niet alleen produceren én verspillen we teveel voedsel, we gebruiken ook teveel waardevolle grondstoffen voor de productie ervan. Daarbij wordt wereldwijd ook nog eens 40% van de landbouwgrond gebruikt voor de productie van veevoer, om de dieren in de bio-industrie te voeden. Terwijl zonder de tussenkomst van dieren ditzelfde land véél meer mensen zou kunnen voeden, én er ruimte blijft voor de natuur.

Onze eigen vork, lepel en mes zijn krachtige wapens om dagelijks bij te kunnen dragen aan een houdbaar voedselsysteem. Wat moet er veranderen? En hoe kun jij hieraan bijdragen? Hier wordt dieper op in gegaan tijdens deze avond.

De thema-avond start met de korte documentaire One Single Planet (het deel wereldvoedselverdeling). Daarna laten drie sprekers, ieder vanuit hun eigen achtergrond, hun licht schijnen op dit vraagstuk.

Denise de Ridder, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Utrecht, zal ingaan op de vraag hoe wij onszelf kunnen (laten) stimuleren tot klimaatvriendelijk gedrag en duurzame voeding. Voor veel mensen is het lang niet altijd makkelijk om duurzame keuzes te maken. Wat is er vanuit de gedragswetenschappen bekend over wat er nodig is om mensen in beweging te krijgen?

Maarten Schrama, oprichter van het Utrechtse Voedselbos Haarzuilens, zal vertellen over de potentie van zijn voedselbos - waar 150 eetbare planten staan - om bij te dragen aan ecologische voedselproductie. Wat is er nodig opdat voedselbossen op termijn een substantiële bijdrage leveren aan de lokale voedselproductie?

Tot slot vertelt Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, over de politiek en over de manieren waarop de Partij voor de Dieren voortdurend aandringt op de overgang naar een duurzaam voedselsysteem: kleinschaliger, meer plantaardig, regionaal geproduceerd en zonder landbouwgif en kunstmest. Wat doet de politiek nu en wat zou de politiek moeten doen om ervoor te zorgen dat er in de toekomst voldoende voedsel voor iedereen is?

Ben jij ook geïnteresseerd in oplossingen voor het wereldvoedselvraagstuk? En wil je verschillende invalshoeken horen, zowel gedragswetenschappelijk, praktisch als politiek? Je bent van harte welkom!

Programma:

  • 19:00 uur: Ontvangst met koffie en thee
  • 19:30 uur: Vertoning One Single Planet
  • 20:00 uur: Lezingen
  • 21:00 uur: Q&A
  • 21:30 uur: Borrel (drankjes op eigen kosten/alleen pin)

De thema-avond zal geleid en gemodereerd worden door Laura van Roekel, fractieondersteuner bij de Utrechtse gemeenteraadsfractie en lid van de werkgroep Utrecht van de Partij voor de Dieren.

De avond vindt plaats in het Krachtstation op Amerikalaan 199 in Utrecht. De locatie is goed bereikbaar: een paar minuten met bus of tram vanaf Utrecht CS. Fietsen kan natuurlijk ook. Mocht je met de auto willen komen, dan is er gratis parkeergelegenheid beschikbaar.

De toegang is gratis.

Aanmelden is i.v.m. corona wel strikt noodzakelijk: stuur een mailtje naar utrechtstad@partijvoordedieren.nl o.v.v. Spek of Bonen, je naam en met hoeveel gasten je komt. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren telt bloemen in Utrechtse bermen

Zondagmiddag 6 september 2020 struinden actieve werkgroepleden van de Partij voor de Dieren de bermen bij de Uithof in Utrech...

Lees verder

Werken binnen de grenzen van de aarde

De aanhouder wint! In de gemeenteraadsvergadering van 17 september besprak de gemeenteraad het Raadsvoorstel Aangepast beoord...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief