Actie tegen land­bouwgif in Houten


7 mei 2014

De Partij voor de Dieren voert donderdag 8 mei actie tegen landbouwgif in de gemeente Houten. De fruitboomgaarden in deze gemeente worden veelvuldig bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Dat is gevaarlijk voor de gezondheid van omwonenden en passanten. Kamerlid Esther Ouwehand roept daarom samen met Eva van Esch, gemeenteraadslid van de Partij voor de Dieren in de gemeente Utrecht, en Corinne Cornelisse, nummer 2 op de Europese kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren, een van de beroemde Houtense fietspaden symbolisch uit tot gifvrije route. De actie is onderdeel van een landelijke campagne waarmee de PvdD de schijnwerper zet op gifgevaarlijke plekken, zoals in de bollenteelt en fruitteelt. Na Gelderland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord- en Zuid Holland is nu Utrecht aan de beurt.

Houten laat zich erop voorstaan een echte fietsgemeente te zijn. Mensen die een fietstochtje maken in en rond Houten lopen echter het risico gifdampen in te ademen van de fruitboomgaarden die pal aan de fietspaden liggen. In de fruitteelt wordt veel landbouwgif gebruikt, dat mensen behoorlijk ziek kan maken. Mensen die in de buurt wonen van de boomgaarden maken zich zorgen over hun gezondheid. Die zorgen zijn terecht, concludeerde de Gezondheidsraad in een recent rapport. De verwaaiing en verneveling van dat landbouwgif kan risico’s opleveren voor omwonenden en passanten, zegt de Gezondheidsraad. Hoewel er volgens het bestemmingsplan van Houten een afstand van 50 meter moet zitten tussen woningen en fruitteelt, wordt deze veiligheidsnorm niet gehandhaafd. Een aantal bewoners van Houten wordt daardoor elke dag in hun tuin blootgesteld aan giftige bestrijdingsmiddelen.

Bestrijdingsmiddelen kunnen ernstige ziektes veroorzaken, zoals vruchtbaarheidsstoornissen, verschillende vormen van kanker en aandoeningen van het zenuwstelsel. Met name kinderen en zwangere vrouwen lopen gevaar, omdat (ongeboren) kinderen extra gevoelig zijn voor de toxische stoffen. De Partij voor de Dieren vindt daarom dat de regering ervoor moet zorgen dat de gevaarlijkste gifstoffen snel van de markt gaan en dat er ruim afstand wordt gehouden tussen de gifspuit en plekken waar mensen wonen of kinderen fietsen.

Gifklikker.nl
Omdat mensen die zich zorgen maken over het gifgebruik in hun buurt nergens terecht konden, richtte Esther Ouwehand vorig jaar samen met Stichting Bollenboos het meldpunt Gifklikker.nl op. Uit de meldingen die zijn binnengekomen blijkt dat veel mensen ziek worden als de gifkar is langsgekomen. Hoofdpijn, last van de keel en een misselijk gevoel worden veel gemeld. Ook treden vermoeidheidsklachten op. De belangrijkste zorg van omwonenden zit echter in de effecten van landbouwgif op de lange termijn. Ze zijn bang voor het ontstaan van ziektes als Parkinson, Alzheimer en verschillende vormen van kanker. Ze vrezen vooral voor de gezondheid van hun kinderen en kleinkinderen. “We houden ons hart vast en onze adem in”, zo schreef één van de melders.

Zwartboek
De meldingen uit het eerste jaar van het meldpunt Gifklikker.nl zijn gebundeld in een zwartboek dat 30 april jl. in Drenthe werd gepresenteerd. Het zwartboek wordt nog aangeboden aan de minister van Volksgezondheid in Den Haag, met de oproep maatregelen te nemen. De Gezondheidsraad vindt dat een initiatief als Gifklikker.nl door de overheid genomen had moeten worden.

Het kabinet liet echter weten zo'n meldpunt niet nodig te vinden. De vele meldingen die binnen blijven komen laten zien dat omwonenden van landbouwpercelen daar heel anders over denken. Daarom gaat Gifklikker.nl door en kunnen omwonenden hun zorgen over het gifgebruik in hun buurt blijven melden.

Europa
Intussen zit Brussel een strenger gifbeleid in de weg met regels die de producenten van gif beschermen in plaats van de gezondheid van mens en dier. Daarom zal ook Corinne Cornelisse, kandidaat voor de Europese verkiezingen voor de Partij voor de Dieren, aanwezig zijn bij de actie. Cornelisse: “Het Europese gifbeleid bedreigt de volksgezondheid. Brussel geeft de gifproducenten voorrang boven het belang van een gezonde leefomgeving. Dat moet veranderen. De EU-regels moeten flink worden aangescherpt, zodat bijvoorbeeld hier in Houten mensen die van de natuur willen genieten niet meer door gifnevels hoeven te fietsen en mensen zonder risico in hun achtertuin kunnen zitten.”

Programma donderdag 8 mei:

11.00 Gifvrij fietspad Beusechimseweg (Houten, Utrecht)

Verzamelen op de hoek van de Beusechimseweg met de Hoogdijk in Houten.

Esther Ouwehand en Eva van Esch verklaren het fietspad aan de Beusechimseweg symbolisch gifvrij

Aanwezig zijn ook enkele bezorgde inwoners van Houten en een aantal leden van Partij voor de Dieren afdeling Utrecht.

Ook andere omwonenden en pers zijn van harte uitgenodigd bij de actie aanwezig te zijn.

Gerelateerd nieuws

Laat dierenwelzijn niet ondersneeuwen

Op 25 april jl. presenteerde het nieuwe college van Utrecht haar collegeakkoord ‘Utrecht Maken We Samen’. De Partij voor de D...

Lees verder

Bescherm mens, dier en milieu met Oud & Nieuw

Partij voor de Dieren en GroenLinks Utrecht willen van het college van B&W weten of ze bereid is een verbod in te stellen op ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief