Bedrijfs­res­tau­rants UMC Utrecht goed op weg naar duur­zaamheid


15 maart 2016

Op 14 maart 2016 bezocht de Utrechtse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren de bedrijfsrestaurants van het UMC Utrecht. Dit naar aanleiding van een uitspraak van wethouder Van Hooijdonk van Duurzaamheid, die de Partij voor de Dieren beloofde te kijken of de bedrijfsrestaurants van de gemeente op dezelfde, volgens haar, duurzame manier kunnen worden ingericht als de restaurants van het UMC. De Partij voor de Dieren nam het heft zelf in handen en ging op onderzoek uit.

De fractie wilde met eigen ogen zien hoe hier omgegaan wordt met duurzame voeding en kreeg een rondleiding door de clustermanager van de voedingsafdeling van het ziekenhuis.

De vlees- en visindustrie zijn de belangrijkste veroorzakers van klimaatverandering, het kappen van oerwouden, de verspilling van zoet water en het uitsterven van oceaanleven. Bovendien is overmatige consumptie van dierlijke eiwitten slecht voor de gezondheid. De Partij voor de Dieren is al sinds haar aantreden in de Utrechtse gemeenteraad bezig met het promoten van meer vegetarische en plantaardige voeding in Utrecht, te beginnen bij de gemeentelijke organisatie zélf. PvdD-raadlid Eva van Esch: “Wij verzochten wethouder Van Hooijdonk vorig jaar tot het invoeren van Meat Free Monday in de gemeentelijke organisatie. Dit wilde ze niet, omdat er dan niet genoeg te kiezen zou zijn. Wel gaf de wethouder aan dat de inrichting van bedrijfsrestaurants, naar voorbeeld van het UMC, van invloed kan zijn op de vlees- en visconsumptie. Ze beloofde te onderzoeken wat de mogelijkheden hiertoe zijn voor de gemeente. We wachten noch steeds in spanning op haar antwoord”

Om te zien wat de wethouder hier precies mee bedoelde ging de fractie op werkbezoek naar het UMC. Dagelijks eten 13.000 medewerkers, studenten en patiënten in de drie restaurants van het UMC. Sinds een jaar maakt het UMC stappen richting een duurzamere en gezondere inrichting van de restaurants, om zo haar gasten te stimuleren meer duurzame keuzes te maken in wat ze op hun bord leggen. Zo is er een saladebar geïntroduceerd en worden de minst gezonde en minst duurzame producten helemaal achterin het buffet opgesteld, zodat veel gasten hun dienblad al vol hebben met gezondere sapjes en broodjes voordat ze verleid worden door cola en kroketten. Om de klanten te helpen bij het maken van duurzame keuzes heeft het ziekenhuis diverse logo’s geïntroduceerd. Ook wordt bij de opstelling van sommige snacks de vegetarische variant vooraan gelegd, zodat gasten daar makkelijker voor kunnen kiezen.

Overzicht van de verschillende logo’s die gasten van het UMC moeten helpen gezonde en duurzame keuzes te maken.

De manager van de restaurants legde tijdens het werkbezoek uit dat het met zoveel gasten onmogelijk is om van het ene op het andere moment een grote omslag maken. De restaurants van het UMC zijn nog steeds in ontwikkeling en daarom werd de fractie uitgenodigd om volgend jaar opnieuw te komen kijken naar alle vervolgstappen richting een duurzaam bedrijfsrestaurant.

Van Esch: “Het beleid van het UMC is een mooi voorbeeld, maar de nadruk ligt vooral op gezondheid van de gasten in het restaurant en wat minder op duurzaamheid en het beperken van klimaatbelasting. Er wordt nog steeds veel vlees en vis aangeboden in het restaurant en de daghap en dagsoep bevatten allebei vlees of vis, net als bijna alle belegde broodjes. Een volkorenbroodje worst is voor de consument misschien wel gezonder dan een wit broodje met kroket, voor het milieu maakt deze keuze weinig verschil. Het aanbod van biologische en plantaardige producten kan wat ons betreft dus nog groter, dus we zijn benieuwd hoe de UMC restaurants er volgend jaar uitzien. De intentie is er in ieder geval.”