Bewoners en PvdD orga­ni­seren reddings­actie voor katten


15 maart 2015

De Partij voor de Dieren zal op dinsdag 17 maart om 10.30 uur samen met buurtbewoners een klimtouw langs de steile kade bij de Reviuskade in Utrecht ophangen om verdrinking van katten te voorkomen.

Jaarlijks verdrinkt een groot aantal katten op die locatie in Utrecht. De waterschapsfractie van de PvdD diende daarom onlangs een motie in waarin zij vraagt om maatregelen bij Utrechtse wateren waar veel katten verdrinken. De hoogheemraad heeft beloofd dat er bij nieuwe steile beschoeiingen trapjes worden aangelegd waar katten én andere dieren gebruik van kunnen maken om uit het water te komen. Voor de Reviuskade blijft het probleem echter bestaan, omdat het waterschap op die locatie niets onderneemt.

Alleen bij nieuwe beschoeiingen is de hoogheemraad van WaterNatuurlijk bereid om naar oplossingen te zoeken voor verdrinkende katten. Daarom wil de Partij voor de Dieren de problemen aanpakken bij de nu al bestaande steile beschoeiingen.

Voorbeeld van een 'kattentouw' in Leiden

Het komt dikwijls voor dat katten onverhoopt in het water vallen en door steile beschoeiingen niet meer uit het water kunnen komen. Zo worden bij de Reviuskade en de Gruttersdijk (gelegen naast Hopakker) in Utrecht veel lichaampjes gevonden van katten die hun val in het water niet hebben overleefd. Katten, maar ook andere dieren die te water raken, steken al hun energie in het boven water blijven en het zoeken naar een manier om uit het water te komen. Als deze er niet is, sterven ze door verdrinking. Maar ook waterdieren als kleine eendjes kunnen geen kant op bij steile kades.

De Utrechtse waterschapsfractie en de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren maken zich al lange tijd hard voor een oplossing voor dit probleem. Een dier dat verdrinkt, lijdt namelijk ernstig, en ook kattenbezitters zijn aangeslagen als hun huisdier op deze manier aan zijn einde komt. Een voorbeeld van een oplossing zijn de speciale ‘kattentrapjes’, waarmee katten en andere dieren zoals egels en honden uit het water kunnen klimmen. Ook kunnen touwen worden opgehangen. De Stichting Kat uit de Gracht geeft hierover voorlichting.

PvdD-waterschapsbestuurder Wanda Bodewitz: “De Partij voor de Dieren heeft de bewoners van de Reviuskade, Hopakker en de Gruttersdijk via een brief opgeroepen om mee te denken over oplossingen voor het probleem van de verdrinking van dieren, aangezien het waterschap op die locaties geen maatregelen zal treffen. Enkele bewoners zijn daarop in actie gekomen en zullen op dinsdag 17 maart samen met mij een ‘kattenklimtouw’ ophangen bij de Gruttersdijk.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Oorkonde voor kattenredders Hopakker Utrecht

Op 11 maart 2015 zette Partij voor de Dieren Utrecht twee kattenredders bij Hopakker in Utrecht in het zonnetje: Michael Fitz...

Lees verder

Nieuwe scenario's voor bomen op de Europaweg

Voor de 96 bomen op de Europaweg is het nog niet te laat. Het college wil de bomen kappen, maar bewoners en de Partij voor de...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief