Nieuwe scenario's voor bomen op de Europaweg


17 maart 2015

Voor de 96 bomen op de Europaweg is het nog niet te laat. Het college wil de bomen kappen, maar bewoners en de Partij voor de Dieren zien dat niet zitten. Twee weken geleden werd er ondanks veel protest toch een kapvergunning aangevraagd. Aanleiding voor de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie om het college er in de commissie Stad & Ruimte over aan de tand te voelen. Uiteraard pleitte de Partij voor de Dieren voor het behoud van de bomen en met succes: de gemeente gaat nieuwe scenario’s uitwerken waarin meer bomen voor langere tijd kunnen blijven staan.

De communicatie tussen de gemeente en de bewoners van de Europaweg en omgeving, liet de afgelopen maanden op veel vlakken te wensen over. Een grote meerderheid van de omwonenden van de Europaweg hecht veel waarde aan de bomen en zij zijn daarom zeer verontrust over het plan van het college om 96 bomen te kappen, waarvan er slechts 8 ziek zijn. Tevens werd er geen duidelijkheid gegeven over wanneer, hoeveel en welke soort bomen er terug zullen worden geplant. Tijdens de informatieavond voor omwonenden, liepen de emoties hoog op.

De Partij voor de Dieren betoogde in de commissievergadering dat de kap van alle 96 bomen totaal onnodig is. Van deze 96 bomen zijn er slechts 8 bomen daadwerkelijk in zo’n slechte conditie dat kap onvermijdelijk is. De overige 88 bomen moeten volgende de gemeente Utrecht nu gekapt worden, omdat ze ‘in de toekomst’, over een periode van 10 jaar, in een slechte conditie kunnen raken. Raadslid Eva van Esch: “De Partij voor de Dieren vindt dit een zeer slecht argument om nu een kaalslag aan te richten op de Europaweg. De Partij voor de Dieren is in haar standpunt heel duidelijk: alléén die 8 slechte bomen kappen. De rest laten staan en periodiek blijven controleren. Ook moeten er, indien kap onvermijdelijk is in het geval van écht zieke bomen, direct volwassen bomen voor terug geplant worden. Sprietjes zijn geen goede compensatie voor de grote bomen op de Europaweg.”

Wethouder Geldof heeft tijdens de commissievergadering toegezegd om meer varianten te bedenken voor gefaseerde kap, waarbij gekeken zal worden welke bomen langer kunnen blijven staan. Tot 2 april kunnen bewoners bezwaren maken tegen de verleende kapvergunning.

Gerelateerd nieuws

Bewoners en PvdD organiseren reddingsactie voor katten

De Partij voor de Dieren zal op dinsdag 17 maart om 10.30 uur samen met buurtbewoners een klimtouw langs de steile kade bij d...

Lees verder

Chemische fabriek BASF hoort niet thuis in Utrechtse woonwijk

Afgelopen donderdag kwam in het nieuws dat er op 10 maart wederom een ongeval had plaatsgevonden bij de chemische fabriek BAS...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief