College van B&W in de fout met uilenshow Haarzicht


27 mei 2018

Ondanks een door het college van B&W overgenomen motie van de Partij voor de Dieren om roofvogel- en uilenshows geen ruimte meer te geven binnen de gemeente Utrecht nam wethouder Openbare Ruimte en Groen Kees Geldof op 26 mei deel aan een evenement bij Haarzicht waar hij een sleutel ‘overhandigd’ kreeg door een uil.

De Partij voor de Dieren kwam hier achter doordat een ambtenaar een tweet plaatste over het evenement. Eva van Esch, raadslid Partij voor de Dieren Utrecht: “Deze ambtenaar, maar ook wethouder Geldof, gaan in tegen collegebeleid. In november 2017 nam wethouder Dierenwelzijn Paulus Jansen namelijk een motie van de Partij voor de Dieren over die het college verzocht geen deel meer te nemen aan roofvogel- en uilenshows, en deze ook niet meer te organiseren en financieren. De Partij voor de Dieren vraagt zich af hoe het toch mogelijk is dat er onder wethouders en ambtenaren niet goed gecommuniceerd wordt over afspraken die in Utrecht gelden op het gebied van dierenwelzijn. Eerder ging het al mis in Leidsche Rijn met een ballonoplating door het wijkbureau, en nu dit. Wij willen in gesprek met de verantwoordelijken en willen dat er betere communicatie en regels komen over hoe we hier in Utrecht met dieren zouden moeten omgaan.”

Landelijk beleid laat nog niet toe dat roofvogel- en uilenshows verboden mogen worden door gemeenten, maar die gemeenten kunnen wél besluiten dat ze zélf niet meer willen bijdragen aan dit soort evenementen. De wethouder Dierenwelzijn schreef in juni 2017 op verzoek van de Partij voor de Dieren een brief naar de Tweede Kamer met daarin de wens om op lokaal niveau evenementen met dieren te kunnen verbieden. In november 2017 werd de motie van de Partij voor de Dieren tegen roofvogel- en uilenshows overgenomen. Van Esch: “Dit is reden genoeg om tegen de organisatie van het evenement op Haarzicht te zeggen: “Hier doen we dus niet aan mee”, maar dat is níet gebeurd. Wij willen niet méér van dit soort incidenten en vragen dit college, maar ook het nieuwe college van B&W, om dierenwelzijn in de gemeente Utrecht serieuzer te nemen en harder aan de slag te gaan om dierenleed tegen te gaan. Het kan niet de bedoeling zijn dat we bij ieder incident het college weer moeten aanspreken op hun gedrag rondom dieren.”

De Partij voor de Dieren stelt donderdag 31 mei mondelinge vragen over dit incident.

NB Bekijk hier het standpunt van de Vogelbescherming over roofvogelshows en hier het standpunt van de Dierenbescherming over entertainment met dieren.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

PvdD liep mee met de Walk of Love

Op zaterdag 19 mei 2018 organiseerden COC Midden-Nederland en het Midzomergracht festival voor de derde keer de Walk of Love ...

Lees verder

Dieren komen er bekaaid van af in Utrechts coalitieakkoord

Het Utrechtse coalitieakkoord “Ruimte voor Iedereen”, dat vandaag gepresenteerd werd door GroenLinks, D66 en ChristenUnie, bi...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief