Dankzij Partij voor de Dieren: Utrechtse dieren­ver­blijven en natuur­ge­bieden vuur­werkvrij


21 september 2018

Dankzij herhaaldelijke pleidooien van de Partij voor de Dieren worden dierenverblijven en natuurgebieden in Utrecht voor onbepaalde tijd aangewezen als vuurwerkvrije zones. De partij blijft zich inzetten voor meer van dergelijke zones, zodat ook stadsparken – en uiteindelijk de hele stad – vuurwerkvrij worden.

Vorig jaar zijn 27 Utrechtse dierenverblijven door de gemeente geholpen met het weren van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. De burgemeester heeft de Partij voor de Dieren toen al beloofd met een voorstel te komen om alle dierenverblijven aan te wijzen als vuurwerkvrije zone. Om een verruiming van vuurwerkvrije zones mogelijk te maken, wordt de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gewijzigd. Fractievoorzitter Eva van Esch: “Mensen vinden dat er meer oog moet zijn voor de belangen van een schoon milieu, natuurbescherming en dierenwelzijn tijdens de jaarwisseling dan nu het geval is. Dat dit draagvlak steeds meer weerklank vindt in het gemeentelijke vuurwerkbeleid, moedigen wij aan en juichen wij toe.”

Hoewel de Utrechtse natuurgebieden ook vuurwerkvrij worden, mag er volgens het college nog wel vuurwerk worden afgestoken in en rondom stadsparken. Van Esch: “Het is een gemiste kans dat het college het milieu en de biodiversiteit in stadsparken niet beschermt. Wij blijven ervoor pleiten dat ook in en rond parken een vuurwerkverbod wordt ingesteld en dat dit wordt opgenomen in de APV. Daarnaast willen we dat er meer mogelijkheden komen voor vuurwerkvrije straten. Veel inwoners van Utrecht hebben hier behoefte aan. Of het nu voor henzelf is, voor hun huisdieren of voor andere dieren en het milieu. Wij gaan hier dan ook zeker nog over praten in de raad.”

Gerelateerd nieuws

Utrecht voert in 2020 Ja-Ja sticker voor reclamedrukwerk in dankzij PvdD

Het is zover: Utrecht voert, in navolging van Amsterdam, per 1 januari 2020 een Ja-Ja sticker voor ongeadresseerd reclamedruk...

Lees verder

Initiatiefvoorstel PvdD: Verplichte herplant na bomenkap in Utrecht

Iedere gekapte boom wordt in Utrecht voortaan vervangen door een nieuwe boom. Op initiatief van de Partij voor de Dieren besl...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief