Geen ballon­o­pla­tingen meer met Koningsdag in Utrecht-Oost


9 april 2015

Partij voor de Dieren Utrecht kreeg vanmorgen van het Utrechts Oranje Comité (UOC) te horen dat Oranjevereniging Utrecht-Oost dit jaar geen ballonoplating meer organiseert. Dit omdat het UOC de schadelijke gevolgen van het oplatten van ballonnen voor dieren en milieu erkent na een oproep van de PvdD. Zij vinden nu dat ze ernaar moeten streven het oplaten en inzetten van ballonnen terug te dringen en op termijn er geheel mee moeten stoppen. Zij hebben dit standpunt tevens gecommuniceerd naar alle Utrechtse Oranjeverenigingen. Raadslid Eva van Esch: “We zijn heel blij met het nieuws van de Oranjevereniging Utrecht-Oost, zij tonen hun betrokkenheid bij dieren en milieu! Uiteraard hopen wij dat alle Oranjeverenigingen deze wijze beslissing zullen nemen.”

De Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren stuurde het UOC vorige week een brief naar aanleiding van hun uitnodiging voor de viering van Koningsdag in het centrum van Utrecht. Onderdeel van deze viering is een ballonnenwedstijd, waar de burgemeester het startschot voor zou geven. De PvdD vroeg hen én de burgemeester om deze ballonoplating niet door te laten gaan, omdat ballonnen schadelijk zijn voor milieu en dier.

Mensen staan er vaak niet bij stil, maar het oplaten van ballonnen is zeer milieu- en dieronvriendelijk. De ballonnen komen neer in het water, in natuurgebieden, of als zwerfafval op straat. Bovendien kunnen ballonnen dodelijk zijn voor dieren. Vogels en zeedieren eten de ballonresten op, omdat ze die aanzien voor voedsel, waardoor ze sterven. En vogels die de touwtjes als nestmateriaal gebruiken kunnen erin verstrikt raken.

Het UOC gaf aan hun standpunt in een e-mail aan alle twaalf Utrechtse Oranjeverenigingen bekend te hebben gemaakt en daarbij vermeld te hebben dat ze ‘ervan overtuigd zijn dat de vele tientallen vrijwilligers in de diverse Utrechtse wijken uitstekend in staat zijn om feestelijke alternatieven te bedenken.’ Van Esch: “Ook de Partij voor de Dieren is ervan overtuigd dat er voldoende mogelijkheden zijn om een gezellige Koningsdag te hebben en ook nog eens het milieu én de dieren te sparen.”

De ballonnenwedstrijd in het centrum gaat helaas nog wel door. Wel heeft het UOC nadrukkelijk verzocht aan de Oranjevereniging van Utrecht-Centrum om minder ballonnen op te laten. Dit jaar zullen de ballonnen volgens de UOC wel van volledig biologisch afbreekbaar materiaal zijn en de touwtjes zijn van katoen gemaakt in plaats van plastic. Van Esch: “Dit is een klein stapje in de goede richting, maar wij blijven ervoor pleiten om helemaal geen ballonnen op te laten in Utrecht. Dieren kunnen ook in deze ballonnen nog steeds stikken en verstrikt raken. Wordt vervolgd! ”

Gerelateerd nieuws

Ontwikkelvisie Tweede Daalsedijk gemiste kans

Tijdens de raadsvergadering van 2 april 2015 werd de Ontwikkelvisie Tweede Daalsedijk besproken. De gemeente Utrecht gaat één...

Lees verder

PvdD verduurzaamt kantoor in stadhuis

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren roept niet alleen de inwoners van Utrecht op hun woning te verduurzamen,...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief