Parken­beleid is nodig om festi­va­li­sering stad tegen te gaan


4 juli 2017

De Partij voor de Dieren vindt dat het college van B&W een parkenbeleid moet opstellen waarin per park wordt aangegeven of en hoe vaak het als locatie kan dienen van een evenement. Ook moet worden vastgelegd hoeveel bezoekers een park kan verdragen en wat de geluidsnormen zouden moeten zijn. De Partij voor de Dieren gaat hier vanavond voor pleiten in de raadscommissie Stad & Ruimte.

In Utrecht is een festivalisering gaande: er komen steeds meer festivals en evenementen, en vaak worden ze op dezelfde locaties georganiseerd. Dit leidt tot overbelasting van sommige parken, denk aan park Lepelenburg, met nadelige gevolgen voor dier, natuur en omwonenden. “We zijn helemaal niet tegen evenementen. Wel vinden we dat de toch al kwetsbare natuur in de stad beschermd moet worden tegen te grote, en te vaak terugkerende evenementen,” aldus PvdD-raadslid Eva van Esch, die vindt dat een uitgekiend parkenbeleid kan helpen om festivals over de hele stad te verspreiden.

Sinds 2012 is er geen grondige evaluatie meer geweest van het aantal en het soort evenementen in de stad Utrecht, terwijl de hoeveelheid festivals is toegenomen. Van Esch: “Meer festivals kan erg leuk zijn, maar als veel van die festivals plaatsvinden in steeds maar weer hetzelfde park, dan komen dier en natuur onomstotelijk in de knel. Omwonenden hebben er natuurlijk ook last van.”

Met betrekking tot de festivalisering pleit de Partij voor de Dieren vanavond niet alleen voor een parkenbeleid. Ook wil de fractie dat er een nieuwe festivalevaluatie komt, en dat het college van B&W beter gaat communiceren over het festivalbeleid in de richting van bewoners en de raad. “Het college zegt steeds dat er een visie is op basis waarvan de vergunningen verleend worden, maar hoe vaak we er ook om hebben gevraagd, we hebben het nog altijd niet gezien. Dat moet voortaan anders,” aldus Eva van Esch, die het ook betreurt dat het college nog altijd niet inhoudelijk heeft gereageerd op het Zwartboek Evenementen, waarin problemen met het festivalbeleid van deze gemeente werden gebundeld, en begin dit jaar is aangeboden aan gemeenteraad en college.

Gerelateerd nieuws

Voortaan de helft vega(n) eten bij bijeenkomsten gemeente dankzij motie PvdD

De gemeente Utrecht gaat voortaan bij alle bijeenkomsten die zij organiseert minimaal 50% vegetarisch en veganistisch eten se...

Lees verder

PvdD stelt vragen over gifgebruik door woningcorporaties

De Partij voor de Dieren wil nu eindelijk weten hoe het zit met de gesprekken met woningcorporaties over gifgebruik op hun te...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief