Partij voor de Dieren: breng het park in Leidsche Rijn Centrum terug!


18 februari 2018

De Partij voor de Dieren heeft zaterdagmiddag geprotesteerd tegen het schrappen van een aan inwoners beloofd park in Leidsche Rijn Centrum. In het masterplan Leidsche Rijn was oorspronkelijk nog ‘Park Overtuin’ ingetekend tussen stadsboerderij RoodNoot en het Amsterdam-Rijnkanaal, in latere besluitvorming is dit park geschrapt. De Partij voor de Dieren was de enige partij in de gemeenteraad die zich verzette tegen het inwisselen van een park voor nog meer gebouwen. Opmerkelijk genoeg is het park nog wel te zien op de mozaïekmuur op het Berlijnplein. Samen met betrokken burger Ben van Diest is daar iets aan gedaan.

“In alle collegeplannen is Park Overtuin geschrapt, waarom er dan nog mee pronken in het mozaïek op het Berlijnplein?”, stelt raadslid Eva van Esch van de Partij voor de Dieren. “Schandalig, en dus hebben we gisteren het park op de mozaïekmuur ‘weggeplakt’ met een rood kruis. Natuurlijk hadden we veel liever het park gekregen zoals het ooit is ingetekend, maar het college en de andere raadspartijen hebben het park weggevaagd. Alleen wij hebben tegen gestemd”. Van Esch motiveert: “Voldoende groen is belangrijk in een stenige omgeving. Mensen en dieren worden gelukkig van bomen en struiken, en een park kan – veel beter dan een gebouw - de gevolgen van klimaatverandering opvangen.”

De Partij voor de Dieren kwam in contact met betrokken bewoner uit Lombok Ben van Diest, voor wie het een doorn in het oog is dat het park uit de plannen is gehaald. “Dit deel van Utrecht heeft een hoogwaardig park nodig. Grote groepen bewoners - denk ook aan kinderen, ouderen en mensen met een beperking - zijn voor hun gezondheid en welzijn afhankelijk van wat de stad hen dichtbij biedt. Daarom is dit park op deze unieke plek noodzaak en voer ik al een tijd actie op persoonlijke titel. Verantwoordelijk wethouder Kees Geldof van de VVD heeft Park Overtuin geschrapt in samenspraak met D66, GroenLinks en de SP. Alleen de Partij voor de Dieren stemde voor het park, en daarom plakte ik vandaag een tekst van deze strekking op het mozaïek.” Van Diest voert al enige jaren actie voor Park Overtuin door actief contact te zoeken met de gemeente en door onlangs nog spandoeken op te hangen in het gebied.

Van Esch: “Hoogwaardig groen in een stedelijk gebied is essentieel. We zien dat de stad uitdijt en dat het niet lukt om de hoeveelheid natuur in de stad op peil te houden. Als Partij voor de Dieren willen we dat er per huishouden 75m2 openbaar groen per woning beschikbaar is in Utrecht. Maar dat cijfer wordt absoluut niet gehaald. Deze actie moet dus gezien worden als een oproep: leg het beloofde park in Leidsche Rijn Centrum aan!”

Gerelateerd nieuws

Dierenartsen bieden korting aan voor U-pashouders na motie PvdD

Op initiatief van de Partij voor de Dieren zijn Utrechtse dierenartsen begonnen met het bieden van korting aan houders van U-...

Lees verder

Partij voor de Dieren De Groene Belofte van Utrecht volgens NMU en Green Office

De Partij voor de Dieren, vertegenwoordigd door PvdD kandidaat Maarten van Heuven, werd gisterenavond door Green Office Utrec...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief