Partij voor de Dieren doet voorstel voor bontvrij Utrecht


4 juli 2018

De Partij voor de Dieren wil een bontvrij Utrecht. Daarom dient de partij tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2018 een motie in om de verkoop en promotie van bont terug te dringen in Utrecht. Ze vraagt het college zich uit te spreken tegen het gebruik en de verkoop van bont en actief hierover met bontverkopers in gesprek te gaan. Ook vraagt de partij het college om organisatoren van fashion events te verzoeken bont achterwege te laten in hun shows.

In veel modeartikelen wordt nog steeds echt bont gebruikt van onder meer vossen, coyotes, konijnen en wasbeerhonden en een aantal winkels in Utrecht verkoopt nog steeds bont. De Partij voor de Dieren vindt dat het genoeg is geweest. Eva van Esch, raadslid PvdD: ”Amsterdam was de eerste stad ter wereld die zich uitgesproken heeft tegen bontverkoop en heeft winkeliers opgeroepen hun bontvrijbeleid actief uit te dragen. Wij willen dat Utrecht dit voorbeeld snel volgt, want laten we eerlijk zijn: bont is een overbodig luxeproduct dat wordt ‘gemaakt’ van dieren die een afschuwelijk leven lijden voordat ze op wrede wijze worden gedood.”

Op de markten in Utrecht wordt sinds enkele jaren geen bont meer verkocht, dus de Partij voor de Dieren vindt dat winkels dit goede voorbeeld moeten volgen. De vorige wethouder Dierenwelzijn gaf in 2014 aan dat ‘bont niet meer van deze tijd is’ en raadde mensen af bont te kopen en te dragen. Diverse winkels en merken hebben zich aangesloten bij de bontvrijlijst van de landelijke organisatie Bont voor Dieren. Van Esch: “Onze motie is er ook op gericht om de Utrechtse winkels die hun bontvrijbeleid actief uitdragen een hart onder de riem te steken.”

D66 en de SP hebben hun steun voor de motie al toegezegd.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Laat Ring Utrecht niet kaalslaan

De verbreding van de A27/A12 ring Utrecht gaat véél meer groen kosten dan eerder was voorzien. Partij voor de Dieren Utrecht ...

Lees verder

Dankzij PvdD substantieel minder vlees- en visinkoop gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht is substantieel minder vlees en vis gaan inkopen. De inkoop van producten met vlees en vis is gedaald van...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief