Partij voor de Dieren en Groen­Links zetten in op schonere lucht: houtstook aan banden


7 juni 2023

Gezondheidsschade door houtrook moet worden teruggedrongen, als het aan de Partij voor de Dieren en GroenLinks in Utrecht ligt. Daarom dienen zij vandaag het initiatiefvoorstel ‘Aanpak houtstook, een volgende stap naar schone lucht’ in, waarmee houtstook in de buitenruimte aangepakt wordt. Partij voor de Dieren-raadslid Anne Sasbrink: "Houtrook is een stuk ongezonder dan veel mensen denken. Iedereen in Utrecht heeft recht op schone lucht.”

Houtrook bevat veel schadelijke stoffen, zoals fijnstof en allerlei chemische verbindingen, die kunnen leiden tot ernstige longziekten, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Vele duizenden Nederlanders sterven elk jaar vroegtijdig door luchtvervuiling en een veelvoud daarvan is chronisch ernstig ziek. Houtrook is een belangrijke oorzaak van luchtvervuiling. GroenLinks-raadslid Rachel Heijne: “De verhalen die mensen me vertellen zijn schrijnend. Sommige mensen worden zo ziek van de rook dat ze in het stookseizoen nauwelijks hun huis meer uitkomen. Dan mag je als politiek niet achterover leunen. Het is hoog tijd dat dit probleem wordt aangepakt.”

Stappenplan

De twee partijen willen houtrook gefaseerd aanpakken. Al eerder heeft Utrecht subsidie gegeven voor het laten verwijderen van een rookkanaal of het ervoor zorgen dat dit niet meer gebruikt kan worden. Met het initiatiefvoorstel, dat vandaag wordt ingediend, willen de Partij voor de Dieren en GroenLinks gezondheidsschade door het gebruik van vuurkorven en sfeervuren op hout in de buitenruimte terugdringen én alternatieven stimuleren. Voedselbereiding mag, als het voorstel wordt aangenomen, nog steeds plaatsvinden op elektriciteit, gas, briketten of houtskool, maar niet meer op hout. De komende maanden bekijken beide partijen welke maatregelen daarnaast kunnen worden ingezet om houtstook binnenshuis verder terug te dringen en hoe milieuvriendelijke alternatieven voor houtstook aantrekkelijk kunnen worden gemaakt. Alle maatregelen gaan gepaard met een uitgebreide voorlichtingscampagne. PvdD-raadslid Anne Sasbrink: “De negatieve effecten van luchtvervuiling op de gezondheid worden helaas echt onderschat. Houtstook is een enorme bron van fijnstof, maar lang niet iedereen is zich ervan bewust dat een houtvuurtje niet zo onschuldig is. Als gemeente moeten we mensen daarom voorlichten en ondersteunen.” Het initiatiefvoorstel wordt na de zomer behandeld in de Utrechtse gemeenteraad.

Het initiatiefvoorstel is hier te lezen.

Gerelateerd nieuws

Steeds meer FUPs in Utrecht!

Afgelopen week plaatste de gemeente Utrecht 27 Fauna Uittreed Plaatsen (FUPs) in de Oudegracht en Nieuwegracht. Dit zijn trap...

Lees verder

Vuurtje stoken: de lol weegt niet op tegen de gezondheidsschade

De Partij voor de Dieren en GroenLinks willen het gebruik van vuurkorven aan banden leggen. Rachel Heijne van GroenLinks: “De...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief