Vuurtje stoken: de lol weegt niet op tegen de gezond­heids­schade


7 september 2023

De Partij voor de Dieren en GroenLinks willen het gebruik van vuurkorven aan banden leggen. Rachel Heijne van GroenLinks: “De lol die mensen in de tuin of in het park beleven, weegt niet op tegen het leed van anderen, en luchtvervuiling treft iedereen. Het is een ongemakkelijk thema, maar juist dan is het aan de politiek om de kwetsbaren onder ons te beschermen.” Tienduizenden Utrechters hebben last van houtrook. De schadelijke stoffen leiden tot longklachten en verergeren de klachten van mensen met bijvoorbeeld astma en COPD. Ook kan houtrook leiden tot hart- en vaatziekten en longkanker.

De Utrechtse gemeenteraad bespreekt vandaag een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren en GroenLinks om het gebruik van vuurkorven te verbieden. Barbecueën kan als het aan deze partijen ligt nog wel, maar alleen op gas, houtskool of briketten. Louise de Vries, raadslid van de Partij voor de Dieren: “We kennen allemaal het beeld van een park dat helemaal blauw staat van de rook. Of je eigen tuin, als je buren aan het stoken zijn. Die rook is voor iedereen schadelijk, en kan voor mensen met longklachten acute gezondheidsproblemen opleveren. Dat vinden wij niet langer aanvaardbaar in een dichtbevolkte stad als Utrecht.”

Ramen en deuren gesloten

Uit een bewonerspanel in 2021 bleek dat twee derde (66%) van de Utrechters hun ramen en deuren sluiten als de buren een vuurkorf aansteken. Duizenden Utrechters moeten vanwege hun gezondheid zelfs binnenblijven als in de buurt gestookt wordt. “Toch zijn veel mensen zich daar niet van bewust als ze een vuurtje stoken,” aldus Heijne. “Daarom willen we ook sterk inzetten op goede voorlichting, zodat meer mensen weten hoe ongezond houtrook eigenlijk is en hoeveel last je stadsgenoten ervan kunnen hebben. Als je in de rook van een houtvuurtje zit, adem je evenveel fijnstof in als wanneer je in de uitlaatgassen van zo’n 8 auto’s zit die 80 kilometer per uur rijden. En dat is dan alleen nog maar het fijnstof. Er zit helaas nog veel meer troep in houtrook.” Het feit dat het onderwerp voor veel mensen gevoelig ligt, weerhoudt de twee politieke partijen er niet van om het aan te pakken. De Vries: “Natuurlijk kan een vuurtje gezellig zijn. Maar als je anderen daarmee hun vrijheid en in het ergste geval hun gezondheid ontneemt, dan denken wij dat er maar één logische keuze is.”

De Partij voor de Dieren en GroenLinks willen ook houtrook van kachels en open haarden aanpakken.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren en GroenLinks zetten in op schonere lucht: houtstook aan banden

Gezondheidsschade door houtrook moet worden teruggedrongen, als het aan de Partij voor de Dieren en GroenLinks in Utrecht lig...

Lees verder

Doe mee met onze Dierendagactie voor Dierenvoedselbank Utrecht!

Woensdag 4 oktober is het weer Dierendag. De Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren wil rond die dag – net als de afg...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief