Steeds meer FUPs in Utrecht!


17 april 2023

Afgelopen week plaatste de gemeente Utrecht 27 Fauna Uittreed Plaatsen (FUPs) in de Oudegracht en Nieuwegracht. Dit zijn trapjes die (kleine) watervogels, katten, egels, amfibieën en andere dieren kunnen gebruiken om bij hoge kades uit het water te komen. Anders lukt hen dit niet, met alle gevolgen van dien. Wij waren er bij toen er een werd aangelegd in de Nieuwegracht en dat was heel fijn om te zien! De Partij voor de Dieren is heel blij dat de gemeente eindelijk de waarde van deze trapjes inziet en er ook iets mee gaat doen. We pleiten hier namelijk al voor sinds onze komst in de Utrechtse gemeenteraad (2014).

De Partij voor de Dieren werd tijdens het aanleggen van de FUP bij de Nieuwegracht in het zonnetje gezet vanwege onze vasthoudendheid op het gebied van FUPs. Wij hebben het woord FUP zo vaak genoemd in de gemeenteraad, dat de vertrekkende wethouder Openbare Ruimte in 2018 zei dat hij dat woord nooit meer zou vergeten. En tot nu toe werden er af en toe trapjes aangelegd voor dieren, maar alleen op ons verzoek en alleen als er ‘werk met werk’ te maken viel. Dit betekent dat als er al onderhoud plaatsvindt, de gemeente mógelijk dan ook trapjes zal aanleggen. Maar afgelopen week werden er dus ‘zomaar’ 27 geplaatst! Vrijwel direct na het aanleggen van een trapje bij de Twijnstraat maakte een moedereend met haar kleintjes er gebruik van, en daar werden de medewerkers van de gemeente – en wij natuurlijk ook – heel blij van.

Maar we zijn er nog niet: er zijn nog veel wateren in Utrecht waar Fauna Uittreed Plaatsen nodig zijn: denk aan de Weerdsingel Westzijde in het centrum, de Rijksstraatweg in De Meern, het Merwedekanaal (onder meer) ter hoogte van de Spinozabrug in Oog in Al en nog veel meer wateren. De gemeente Utrecht is niet verantwoordelijk voor álle wateren - dat zijn bijvoorbeeld ook de waterschappen en Rijkswaterstaat - maar kan wel een grote rol spelen in het aanleggen van nog veel meer trapjes. Het helpt als inwoners van Utrecht dit ook belangrijk vinden en dit melden bij de gemeente. Vind jij dat er ergens FUPs móeten worden aangelegd, bijvoorbeeld omdat er regelmatig katten en egels verdrinken? Meld dit dan via Melding, klacht, bezwaar | gemeente Utrecht. Stuur ons ook een bericht via partijvoordedieren@utrecht.nl, zodat wij er vragen over kunnen stellen richting de wethouder Openbare Ruimte en de wethouder Dierenwelzijn. Utrecht is in ieder geval op de goede weg vinden wij.

Foto's trapjes: gemeente Utrecht

Gerelateerd nieuws

PvdD vertoont natuurfilm Wolf in Bibliotheek Neude over de terugkomst van de wolf

Volg samen met de Partij voor de Dieren het leven van de jonge wolf Scout, tijdens de filmmiddag met de documentaire Wolf. ...

Lees verder

Partij voor de Dieren en GroenLinks zetten in op schonere lucht: houtstook aan banden

Gezondheidsschade door houtrook moet worden teruggedrongen, als het aan de Partij voor de Dieren en GroenLinks in Utrecht lig...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief