Partij voor de Dieren opent meldpunt vuur­werk­overlast


30 november 2022

NB Het meldpunt is nu gesloten. We gaan er verder mee aan de slag!

Iedereen in Utrecht die overlast ervaart van vuurwerk kan dit vanaf vandaag melden bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast van Partij voor de Dieren gemeente Utrecht. Op deze manier kan goed in kaart gebracht worden waar en hoeveel (geluids)overlast en afval er wordt veroorzaakt door vuurwerk in de gemeente. De PvdD verwacht dat dit heel wat zal zijn, want in sommige buurten wordt het hele jaar door vuurwerk afgestoken. Deze overlast zal zeker toenemen in de aanloop naar de jaarwisseling.

De Partij voor de Dieren houdt op landelijk niveau de overlast van vuurwerk bij, en op die plek zijn nu al meldingen te zien uit de gemeente Utrecht. Om nog beter zicht te krijgen op de Utrechtse overlast, is er nu een lokaal meldpunt. Via de site van de lokale fractie kunnen mensen vanaf vandaag melding doen van vuurwerkoverlast in onze gemeente. De Partij voor de Dieren wil in Utrecht al jaren een vuurwerkverbod, vanwege de overlast voor mensen en dieren, en ook vanwege de schade aan het milieu, de natuur en materiële schade.

Verbod per jaarwisseling 2023/2024?

Al jaren wordt in Utrecht gesproken over een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. Het leek erop dat er een verbod zou komen voor de jaarwisseling 2022/2023, maar nu kan het niet eerder dan de jaarwisseling 2023/2024. Maarten van Heuven, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Utrecht: “Een vuurwerkverbod volgend jaar is het minste dat Utrecht kan doen. Al jaren geeft een meerderheid van de inwoners van Utrecht aan dat het wat hen betreft klaar is met dat geknal, met het angst aanjagen van dieren en mensen, en met het slopen van de natuur, het milieu en de openbare ruimte. Als er een totaalverbod komt, dus op het afsteken van knal- én siervuurwerk, is het ook makkelijker om het afsteken van illegaal vuurwerk aan te pakken: dan hoeven handhavers niet eerst te checken of iets nu wel of niet verboden is. Nu wordt er helaas nog steeds veelvuldig ‘geknald’ in Utrecht, ook met siervuurwerk. Bijvoorbeeld in de wijk Zuilen, waar het hele jaar door harde bommen te horen zijn. Het is een keer klaar!”.

Het belang van een verbod benadrukken

Het meldpunt blijft actief tot 3 januari 2023, want de verwachting is dat er ook na de jaarwisseling nog vuurwerk wordt afgestoken, en dat er dan nog veel vuurwerkafval op de straten en in de natuur ligt. De Partij voor de Dieren roept mensen op om zowel de geluidsoverlast als het vuurwerkafval te melden. Op de site kunnen mensen namelijk een toelichting geven op de ervaren overlast. De informatie gebruikt de partij om in de gemeenteraad toe te blijven werken naar een verbod op consumentenvuurwerk in Utrecht. Van Heuven: “Nee, we gaan niet wachten op de landelijke overheid, die treuzelt al lang zat! Diverse gemeenten hebben inmiddels een verbod ingesteld en hoe meer gemeenten dit doen, hoe sneller het afgelopen is met dit invasieve en schadelijke gebruik. Dat is uiteindelijk goed voor iedereen.”

NB Het meldpunt is nu gesloten. We gaan er verder mee aan de slag!

Gerelateerd nieuws

Utrecht roept na klimaatcrisis nu ook de biodiversiteitscrisis uit

De Utrechtse gemeenteraad heeft vandaag besloten de biodiversiteitscrisis uit te roepen in Utrecht. Een meerderheid van de ra...

Lees verder

Plantaardige inspiratie voor je kerstdiner!

Afgelopen zaterdag 10 december vond een kerstactie plaats van Partij voor de Dieren werkgroep Utrecht. Op de Stadhuisbrug sto...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief