Partij voor de Dieren verzet zich tegen gebruik tweetakt blad­blazer


29 september 2014

De Partij voor de Dieren vindt dat de gemeente Utrecht moet stoppen met het gebruik van de zeer luchtverontreinigende tweetakt bladblazers. Vandaag stelde de PvdD schriftelijke vragen aan het college over het gebruik van deze bladblazers door Stadswerken en pleit, net als Stichting Stop Luchtverontreiniging (SSLU), voor een verbod. De luchtkwaliteit in de stad komt door het veelvuldig gebruik van tweetakt bladblazers verder onder druk te staan en daarmee zet de gemeente de gezondheid van Utrechters én de werknemers van Stadswerken op het spel, zo stelt de partij.

De gemeente Utrecht zet deze herfst al haar tweetakt bladblazers in om de Utrechtse straten vrij te maken van herfstbladeren. Behalve het oorverdovende lawaai dat de machines produceren, stoten de tweetakt bladblazers ook zeer schadelijke stoffen uit zoals fijnstof en roet. De Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld, nadat Stichting Stop Luchtverontreiniging vorige week bij de gemeente vroeg om een verbod van de tweetakt bladblazer. De gemeente gaf aan geen mogelijkheden te zien voor een verbod.

De Partij voor de Dieren ziet deze mogelijkheden wel en vraagt daarom de gemeente om alternatieven voor de tweetakt bladblazer te zoeken. Raadslid Eva van Esch legt uit: “Er zijn genoeg milieuvriendelijke alternatieven om deze herfst de strijd met de blaadjes aan te gaan. Zo bestaan er zuigmachines die de bladeren opzuigen en elektrische bladblazers. Uiteraard zouden de bezem en de bladhark weer in gebruik genomen kunnen worden. Het opruimen van de bladeren duurt dan wel wat langer, maar de gezondheidsvoordelen voor inwoners en werknemers van de gemeente Utrecht zijn de moeite meer dan waard.”

De schriftelijke vragen inzake tweetakt bladblazers staan hier.

Gerelateerd nieuws

PvdD maakt zich zorgen over dumpen huisdieren in Utrecht

Partij voor de Dieren Utrecht maakt zich ernstig zorgen over het feit dat in korte tijd in Utrecht diverse dieren gedumpt zij...

Lees verder

Partij voor de Dieren biedt manifest Dierenwelzijnsnota aan

Op Dierendag, zaterdag 4 oktober, vraagt de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren aandacht voor dierenwelzijn bin...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief