Partij voor de Dieren wil écht groene kerst­bomen in Utrecht


30 oktober 2015

Écht groene kerstbomen, dat is wat de Partij voor de Dieren wil in de gemeente Utrecht. Wat de PvdD betreft wordt namelijk niet alleen de verlichting voor kerstbomen van de gemeente duurzaam opgewekt, maar worden er ook permanent naaldbomen geplant die kunnen worden ingezet als kerstboom. Raadslid Eva van Esch: “Dat is niet alleen veel boomvriendelijker, maar komt ook de luchtkwaliteit in Utrecht ten goede.”

De Partij voor de Dieren stelde deze week vragen aan het college van B&W over naaldbomen die ieder jaar rond kerst tijdelijk worden geplaatst in het centrum en elders in de stad. Na de kerst worden deze bomen weer verwijderd. De Partij voor de Dieren wil weten of deze bomen een milieukeur of een ecologisch keurmerk hebben, wat de aanschaf en het verwijderen van de bomen kost en wat er gebeurt met de bomen nadat ze verwijderd zijn. Daarnaast verzoekt de PvdD het college om helemaal geen tijdelijke bomen meer te gebruiken.

Van Esch: “We kwamen op het idee doordat we lazen over ontwerpstudio ioglo, die gaat voor de eerste ‘echt’ groene kerstboom ter wereld op de Neude. Voor de verlichting van deze boom zou gebruik gemaakt worden van een fiets die energie opwekt. Zij zijn hierover met de gemeente in gesprek. Wij vinden dit een uitstekend idee en hebben het college aanvullend gevraagd om te kiezen voor permanente (kerst)bomen. Daar hebben niet alleen de bomen baat bij, maar ook mensen en dieren. De stad wordt er groener door én de luchtkwaliteit verbetert. Naaldbomen (met name de grove den) hebben namelijk een positieve invloed op de luchtkwaliteit, aangezien deze bomen veel fijnstof uit de lucht halen.”

De Partij voor de Dieren heeft het college gevraagd of zij bereid is te onderzoeken of nog dit jaar permanent naaldbomen kunnen worden geplant die jarenlang als kerstboom kunnen worden gebruikt. De vragen zijn hier te vinden.

Gerelateerd nieuws

PvdD aanwezig bij lancering Meat Free Monday op Universiteit Utrecht

Op maandag 12 oktober lanceerden enthousiaste studenten, betrokken bij Green Office van de Universiteit Utrecht (UU), de camp...

Lees verder

PvdD en GroenLinks stellen uitbreidingsplannen golfbaan Haarzuilens aan de kaak

Het Utrechts college wil hoe dan ook de uitbreiding van Golfclub De Haar in Haarzuilens doorzetten. Dit ondanks de onzekerhei...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief