PvdD en GL willen vuur­werk­vrije straten bij jaar­wis­seling


16 februari 2015

Meer dan 600 Utrechters hebben bij het Meldpunt Vuurwerkvrije Straten van de Partij voor de Dieren en GroenLinks gemeld dat ze een einde willen aan het afsteken van vuurwerk in hun straat. Uit alle wijken van de stad zijn meldingen ontvangen, met name uit Lombok. De partijen stelden het meldpunt begin december in om het draagvlak voor het invoeren van vuurwerkvrije straten te peilen. Daarnaast geven de meldingen inzicht in de mate waarin bewoners overlast ervaren van het afsteken van consumentenvuurwerk. Een overzicht van alle meldingen wordt op dinsdag 17 februari om 19:45 uur op het Stadhuis aangeboden aan burgemeester Van Zanen.

GroenLinks-raadslid Steven de Vries noemt het meldpunt een succes: “We zijn overdonderd door het grote aantal meldingen. De reacties bij ons meldpunt tonen aan dat inwoners van Utrecht er dolgraag samen met buren voor willen kunnen kiezen om hun straat tot vuurwerkvrije zone uit te roepen. Steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam kenden de afgelopen jaarwisseling al plekken waar geen vuurwerk afgestoken mocht worden, Utrecht kan dit jaar niet achterblijven.”

Eva van Esch, raadslid Partij voor de Dieren: “We zijn blij dat zoveel Utrechters hun betrokkenheid tonen en hun bezorgdheid uiten over de negatieve gevolgen van het afsteken van consumentenvuurwerk. De PvdD wil het liefst een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten en vindt het instellen van vuurwerkvrije straten of zones een goede eerste stap.”

Het meldpunt vroeg bewoners ook aan te geven waarom zij een vuurwerkvrije straat willen. De motieven van Utrechters zijn wat dat betreft zeer divers. Een veel gehoorde klacht is dat huisdieren of melders zelf bang zijn voor het vuurwerk. Daarnaast wordt vervuiling van milieu en openbaar groen, ademhalingsproblemen en schade aan de openbare ruimte gemeld als reden.

Gerelateerd nieuws

PvdD pleit opnieuw voor verhuizing BASF na gevaarlijk ongeval

Vandaag meldden de Utrechtse media dat er op 6 februari wederom een gevaarlijk incident plaatsvond bij de chemische fabriek B...

Lees verder

Een stapje dichterbij een diervriendelijk Utrecht

Vandaag werd een voor de Partij voor de Dieren zeer belangrijk onderwerp besproken in de Commissie Mens & Samenleving: de nie...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief