PvdD pleit opnieuw voor verhuizing BASF na gevaarlijk ongeval


16 februari 2015

Vandaag meldden de Utrechtse media dat er op 6 februari wederom een gevaarlijk incident plaatsvond bij de chemische fabriek BASF, gevestigd in De Meern. De Partij voor de Dieren pleitte al eerder voor sluiting van deze fabriek op deze locatie vanwege diverse incidenten die de omgeving in gevaar brengen. Samen met Stadsbelang Utrecht agendeerden de PvdD vandaag de gevaarlijke situatie van BASF voor een raadsinformatieavond en de commissie Stad & Ruimte.

Op 6 februari lekte BASF 75 kilo nikkeloxide, vermoedelijk vanwege een technisch defect. Deze stof is bij inademing kankerverwekkend, brengt veranderingen aan in het DNA en is schadelijk voor de voortplanting. Nikkeloxide wordt daarom aangemerkt als zeer gevaarlijk.

BASF is vaker in opspraak geraakt vanwege ongelukken binnen de fabriek en vanwege ongeoorloofde uitstoot van chemische stoffen. Omwonenden zagen diverse keren ‘gele rookpluimen’ boven BASF. Zij voelen zich hierdoor en door de andere incidenten niet veilig met een chemische fabriek in hun achtertuin.

In 2013 kwam de fabriek bekend te staan als een bedrijf dat de veiligheidsvoorschriften keer op keer niet naleeft. In oktober 2014 vroeg BASF een verruiming van de uitstootnorm aan, waar de Utrechtse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren tegen in verzet kwam. Desondanks kwam die verruiming er toch, waardoor BASF extra ammoniak en stikstofoxiden mag uitstoten zonder dat dit nog wordt gezien als overtreding. Er vonden in de afgelopen drie jaar vier incidenten plaats met het lekken van de zwaar giftige stof nikkeloxide en afgelopen week was het voor de vijfde keer raak.

Wat de Partij voor de Dieren betreft had dit incident nooit plaats mogen vinden en had het voorkomen kunnen worden als het college al eerder de stap voor verhuizing van BASF had genomen. Raadslid Eva van Esch: “We zeiden het al eerder en we blijven het zeggen: een chemische fabriek als BASF hoort absoluut niet thuis in een woonwijk! Inmiddels is de lijst aan overtredingen, ongelukken en lekkages dermate lang geworden dat het op geen enkele manier meer te verdedigen is dat BASF open mag blijven in een woonwijk. De risico’s voor de volksgezondheid zijn te groot. Wij willen daarom een toelichting van betrokkenen tijdens een raadsinformatieavond en gaan wederom pleiten voor verhuizing van deze fabriek tijdens de Commissie Stad & Ruimte.”

Gerelateerd nieuws

PvdD vraagt opheldering over luchtkwaliteit Sint Jacobsstraat

Over de luchtkwaliteitsbeoordeling met betrekking tot de Sint Jacobsstraat e.o. geven de gemeente Utrecht, de wethouder en de...

Lees verder

PvdD en GL willen vuurwerkvrije straten bij jaarwisseling

Meer dan 600 Utrechters hebben bij het Meldpunt Vuurwerkvrije Straten van de Partij voor de Dieren en GroenLinks gemeld dat z...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief