PvdD maakt bijen­re­servaat in Leidsche Rijn


18 maart 2014

Guerilla gardeners van de Partij voor de Dieren hebben op 16 maart een ongebruikt bouwkavel in Leidsche Rijn omgetoverd tot bijenreservaat. Onder aanvoering van Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren en Eva van Esch, lijsttrekker van Partij voor de Dieren Utrecht, is het verwaarloosde terrein bij basisschool de Jazzsingel (Terwijde) met bloemen ingezaaid. Het is zonde dat de gemeente zo veel terreinen braak laat liggen, terwijl het prachtige plekken zijn voor bloemen, moestuinen en speelnatuur. De PvdD wil dan ook dat de gemeente zich actief inzet voor meer groen in de stad - en daarmee ook voor bijen.

Het bouwkavel op de Jazzsingel, waar de guerrilla actie plaatsvond, staat al langere tijd leeg - en zo zijn er meer van dergelijke plekken in Utrecht. Dit tot grote ergernis van veel bewoners. Ouwehand: "Braakliggende terreinen bieden volop kansen voor vergroening van de stad. Met moestuinen, om zo bij te dragen aan een gezonde en lokale voedselvoorziening. Als schooltuin, zodat kinderen zelf voedsel kunnen telen. Als natuurspeeltuin, om zo bij te dragen aan de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. En natuurlijk als bijenreservaat".

Dat Ouwehand en Van Esch kozen voor een bijenreservaat, heeft alles te maken met de onmisbare rol van bijen in de voedselketen. Het voortbestaan van de bij staat onder grote druk door het grootschalige gifgebruik in de landbouw en door het verdwijnen van nest- en voedselgelegenheid, ook in de stad. De Partij voor de Dieren strijdt dan ook voor een gifvrije landbouw én wil dat regering en gemeenten de aanleg van bijvoorbeeld bloemenranden, waar bijen voedsel kunnen vinden, stimuleren.

Bloemen zorgen niet alleen voor vergroening in de stad, ze zijn ook goed voor bijen. Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het verdwijnen van drachtplanten die bijen van nectar en stuifmeel voorzien, wordt het voor bijen steeds moeilijker om te overleven. Dit terwijl bijen als bestuiver onmisbaar zijn voor het voortbestaan van veel planten en bloemen.

Van Esch: "We moeten elke kans grijpen om de bij te redden. Daarom is het doodzonde dat terreinen zoals dit liggen te verpieteren". De PvdD hoopt dan ook dat het bijenreservaat in Leidsche Rijn navolging zal krijgen op andere plekken in de stad.

Door extra inzet te plegen voor een bijvriendelijk en tegelijkertijd een fraaier Utrecht, hoopt de Partij voor de Dieren dat de gemeente en andere betrokken burgers en ondernemers haar voorbeeld zullen volgen.

Gerelateerd nieuws

Wie Amelisweerd niet eert is Utrecht niet weerd!

De Partij voor de Dieren Utrecht heeft op 14 maart geprotesteerd tegen de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. De PvdD wil ...

Lees verder

Partij voor de Dieren behaalt gemeenteraadszetel in Utrecht!

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 heeft de Partij voor de Dieren een zetel behaald in de gemeente Utrecht. De...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief