Pleidooi voor gebruik dooi­korrels in Utrecht


29 januari 2015

De Partij voor de Dieren wil de gemeente Utrecht overhalen bij gladheidsbestrijding over te gaan van strooizout naar dooikorrels. Hiertoe stelde de partij vandaag schriftelijke vragen aan het college van B&W. Dooikorrels zijn milieuvriendelijker en beter voor dieren, zijn efficiënter én goedkoper dan strooizout. De PvdD verwacht dan ook geen bezwaren van het college tegen de inzet van deze vorm van gladheidbestrijding.

Het strooizout dat in Utrecht wordt gebruikt bestaat uit natriumchloride. Overmatig gebruik van dit type strooizout is schadelijk voor flora en fauna. Het tast de wortels van bomen en struiken aan en leidt tot milieuverontreiniging (verzilting van de bodem, lucht en water en de inloop van bijtend zout is schadelijk voor gebouwen). Daarnaast is strooizout slecht voor dieren. Bij honden en katten kan het voor ontstoken zoolkussens zorgen; zaadetende vogels, waaronder de huismus, eten strooizout, lopen daardoor een zoutvergiftiging op, raken er versuft van en reageren niet meer adequaat op omgevingsfactoren zoals het verkeer. Tenslotte is strooizout ook nog eens schadelijk voor allerlei materialen (zoals steen, beton en glas), waardoor de kosten voor onderhoud van civiele kunstwerken en voertuigen toenemen.

Eva van Esch, raadslid Partij voor de Dieren Utrecht: “Gelukkig vormen dooikorrels een gedegen milieuvriendelijk alternatief voor strooizout. Deze korrels bestaan grotendeels uit calciumchloride en zijn daarom stukken minder belastend voor flora, fauna en de leefomgeving dan strooizout. Bijkomend voordeel is dat dooikorrels tot vijf keer sneller doorwerken dan conventioneel strooizout en daarna blijven doen wat ze moeten doen tot ver beneden het vriespunt (tot wel -40°C. Zout werkt tot -7°C) en voor lange tijd (tot wel >48 uur). Door al deze voordelen is het gebruik van dooikorrels goedkoper dan strooizout, dus we verwachten dat het college ons voorstel met open armen gaat ontvangen.”

De schriftelijke vragen van de PvdD zijn te vinden op

https://utrechtgemeente.partijvoordedieren.nl/vragen/schriftelijke-vragen-inzake-gebruik-van-strooizout-bij-gladheid

Gerelateerd nieuws

PvdD zegt vertrouwen in college Utrecht op gebied van luchtkwaliteit op

Raadslid Eva van Esch van de Partij voor de Dieren haalde vandaag in de raadsvergadering fel uit richting het Utrechtse colle...

Lees verder

Nieuw logo voor Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren heeft vanaf vandaag een nieuw logo met een vlinder als beeldmerk. De vlinder is een dier dat symbool...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief