PvdD tegen verruiming uitstootnorm BASF


30 oktober 2014

Deze week werd bekend dat de chemische fabriek BASF in De Meern (Utrecht) een verruiming wil van de huidige uitstootnorm. Zij vragen een vergunning bij de gemeente aan voor ‘niet-reguliere emissies’ bij procesverstoringen. Een aantal keren per jaar stoot de fabriek extra ammoniak en stikstofoxiden uit, en dit wordt nu als overtreding gezien. BASF wil ervoor zorgen dat dit straks geen overtreding meer is, waardoor ze geen boetes meer krijgt. De Partij voor de Dieren vindt dit een ongewenste situatie.

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt komt de verruiming er niet. Bij de fabriek worden nu regelmatig ‘beruchte geelbruine pluimen’ gesignaleerd door bewoners. BASF benadrukt dat deze pluimen niets te maken hebben met de gewenste verruiming van de uitstootnorm. Echter, het gaat wél om stoffen als ammoniak en stikstofoxiden, wat voor de PvdD, omwonenden en het milieu onwenselijk is. Veel omwonenden blijven hun zorgen uiten over de uitstoot van BASF. In januari kreeg de fabriek toestemming van de gemeente Utrecht om uit te breiden. Dit zagen veel omwonenden ook al niet zitten, vanwege angst voor ongelukken en lekkages. In 2013 verscheen BASF tevens op een lijst van bedrijven die de veiligheid niet op orde hebben.

Eva van Esch, raadslid Partij voor de Dieren Utrecht: “Sowieso is de PvdD geen voorstander van chemische fabrieken in woonwijken. Het gevaar voor omwonenden is te groot, hoe zorgvuldig een fabriek als BASF ook zegt om te gaan met haar productieproces en de verwerking van chemisch afval. Verruiming van de uitstootnorm geeft ook een verruiming van de regels waar BASF zich aan moet houden en wij vrezen dat hierdoor de grenzen steeds meer worden opgerekt, met alle gevolgen voor omwonenden en het milieu vandien. De huidige boetes zorgen ervoor dat BASF scherp blijft en blijft werken aan een steeds milieuvriendelijker productieproces. Daarom pleiten wij bij de gemeente voor het afwijzen van de vergunningaanvraag.”

Inwoners van Utrecht kunnen het ontwerpbesluit over BASF tot 5 december inzien op het Stadskantoor in Utrecht. Ook kunnen zij een bezwaarschrift bij de gemeente indienen.

Gerelateerd nieuws

Utrechtse fractie pleit voor duurzaam en groen Utrecht bij behandeling Programmabegroting 2015

In de week van 13 tot en met 17 oktober stond het gemeenteraadswerk in Utrecht in het teken van de behandeling van de Program...

Lees verder

Successen bij slotdebat Programmabegroting 2015

Tijdens het slotdebat van de Programmabegroting 2015 op 6 november 2014 behaalde de Utrechtse gemeenteraadsfractie van de Par...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief