PvdD zorgt voor een dier­vrien­de­lijker Koningsdag


27 april 2015

Koningsdag in Utrecht wordt steeds een beetje diervriendelijker. Zo vindt er dankzij inspanningen van de Partij voor de Dieren nog maar één ballonoplating plaats, en die wordt in 2016 hoogstwaarschijnlijk helemaal geschrapt. Ook over de voortzetting van de vuurwerkshow bij Tolsteeg wordt op verzoek van de PvdD gesproken. Deze vindt namelijk plaats middenin het broedseizoen van vogels, én in de buurt van de Vogelopvang.

Het oplaten van ballonnen zorgt voor veel overlast voor dieren in het wild, zoals vogels en waterdieren. De opgelaten ballonnen kunnen overal neerkomen, ook in de natuur. Dieren raken er vervolgens in verstrikt of stikken in de ballonnen of de aangehechte touwtjes. Ballonnen zorgen ook steeds vaker voor zwerfvuil, net als plasticresten. Daarom deed Partij voor de Dieren een noodoproep richting het Utrechts Oranje Comité (UOC), de wethouder Dierenwelzijn en de burgemeester, en vroeg hen te stoppen met het oplaten van ballonnen in Utrecht.

Utrecht Oost stopt ermee
Het UOC stuurde vervolgens een bericht naar alle Utrechtse Oranjeverenigingen met het verzoek het oplaten en inzetten van ballonnen terug te dringen en er op termijn mee te stoppen. De Oranjevereniging in Utrecht Oost gaf gehoor aan de oproep en is per direct gestopt met ballonoplatingen. PvdD-raadslid Eva van Esch: “Helaas geldt dit niet voor Utrecht Centrum: daar wordt nog steeds een ballonnenwedstrijd georganiseerd. Er zijn wel minder ballonnen aangeschaft en ze zijn iets milieuvriendelijker, maar ook ‘biologische’ ballonnen doen er erg lang over om af te breken in de natuur. Maar na de gesprekken die we hebben gevoerd met het UOC en de burgemeester zijn we ervan overtuigd dat het ook in Utrecht Centrum de laatste keer is dat er ballonnen worden opgelaten met Koningsdag.”

Vuurwerk tijdens broedseizoen
Van Esch: “De Partij voor de Dieren wil dat er geen vuurwerkshows worden georganiseerd tijdens het broedseizoen van vogels. Helaas valt Koningsdag in dit broedseizoen en wordt er een vuurwerkshow georganiseerd bij Tolsteeg. Omdat deze show ook nog eens in de buurt van de Vogelopvang plaatsvindt hebben we het UOC gevraagd deze te schrappen. Deze Koningsdag gaat dit niet gebeuren, maar er is binnenkort een gesprek met de Oranjeverenigingen hierover. We vertrouwen erop dat de belangen van de dieren en van het milieu in Utrecht zwaar zullen wegen.”

Plant een boom
Ook tijdens andere vieringen worden ballonnen opgelaten, zoals bij de opening van winkels en bij herdenkingen. De Partij voor de Dieren vraagt iedereen in Utrecht deze ballonoplatingen te staken en te kiezen voor alternatieven, zoals bellenblazen, een lampionoptocht of het planten van een boom.

Ook pleit de PvdD ervoor om alleen met Oud & Nieuw een centrale vuurwerkshow te organiseren en niet op andere momenten in het jaar. Buiten de vuurwerkshow op Koningsdag is er bijvoorbeeld ook ieder jaar in juli een vuurwerkshow op de Piekenkermis op de Maliebaan. Mogelijke alternatieven hiervoor zijn laser- en lichtshows.

Gerelateerd nieuws

Luchtkwaliteit Utrecht ver onder gezonde norm

Utrecht lijkt het niet voor elkaar te krijgen om aan de Europese luchtkwaliteitseisen te voldoen. Op donderdag 16 april werd ...

Lees verder

Leegstand kantoren Utrecht is hoger dan ooit

De leegstand van kantoren is het afgelopen jaar gestegen tot 13,2% en daarmee hoger dan ooit. Dit blijkt uit de recentelijk g...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief