Leegstand kantoren Utrecht is hoger dan ooit


1 mei 2015

De leegstand van kantoren is het afgelopen jaar gestegen tot 13,2% en daarmee hoger dan ooit. Dit blijkt uit de recentelijk gepubliceerde Vastgoedmonitor van de gemeente Utrecht. De Partij voor de Dieren stelde schriftelijke vragen aan het college van B&W over deze situatie en de voorgenomen bouwplannen van de gemeente.

De Partij voor de Dieren vraagt in haar schriftelijke aan het college om uitleg over het huidige kantoorbouwbeleid. Er staan verschillende nieuwe bouwprojecten op de planning, zoals het WTC in het stationsgebied. Het stationsgebied is een geliefde locatie voor bedrijven. Echter, bedrijven die zich in het stationsgebied vestigen, laten vaak kantoorruimte achter elders in de stad, waardoor die kantoren leeg komen te staan. Als gevolg van de leegstand komen de huurprijzen in de verschillende delen van Utrecht steeds dichter bij elkaar te liggen. Daardoor hebben bedrijven meer keuze en wordt de overstap naar een een betere locatie steeds aantrekkelijker.

De belangrijkste reden voor de stijgende kantorenleegstand zou de toename van het aantal flexwerkers zijn. Dit zorgt voor een daling van de benodigde kantoorruimte per werknemer. Bij een verhuizing laten kantoren gemiddeld meer kantoorruimte achter dan de ruimte die zij in het nieuwe kantoor innemen. Het aantal kantoorbanen stijgt volgens het onderzoek niet voldoende om de overgebleven ruimte op te vullen.

Zo bouwt de gemeente Utrecht indirect toch voor leegstand. Raadslid Eva van Esch: “De Partij voor de Dieren vraagt zich af hoe de gemeente dit probleem op gaat lossen. Blijkbaar ziet de gemeente het verband tussen nieuwe kantoren bouwen in het stationsgebied en de stijgende leegstand elders in de gemeente niet. De gemeente Utrecht lijkt niet in te kunnen spelen op veranderingen in de vraag als gevolg van nieuwe werkvormen. Dat moet echt anders.”

De Partij voor de Dieren geeft wel een aantal suggesties mee aan de gemeente om de huidige leegstand aan te pakken. “Leegstaande panden zouden benut kunnen worden voor initiatieven als stadslandbouw of de kantoren kunnen omgebouwd worden tot studentenwoningen. Je kunt allerlei creatieve oplossingen bedenken.”

De schriftelijke vragen vindt u hier.

Gerelateerd nieuws

PvdD zorgt voor een diervriendelijker Koningsdag

Koningsdag in Utrecht wordt steeds een beetje diervriendelijker. Zo vindt er dankzij inspanningen van de Partij voor de Diere...

Lees verder

PvdD stelt verontreiniging Nedereindse Plas aan de kaak

Partij voor de Dieren Utrecht stelde vandaag schriftelijke vragen over de ernstige verontreiniging in de Nedereindse Plas in ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief