Smachten naar plofkip?


5 september 2016

Heel Utrecht ‘smacht’ naar een tweede filiaal van plofkiprestaurant KFC, zo viel te lezen in het AD van 3 augustus 2016. Vooral jongeren zouden enthousiast zijn en spreken over ‘het beste dat ze dit jaar hebben gelezen’. Een fanatiek sporter vertelt bevlogen dat het eten van gefrituurde plofkippen goed is voor je sportprestaties.

Waar steeds meer mensen zich bewust worden van de negatieve gevolgen van het eten van vlees voor onder meer de gezondheid, dierenwelzijn, het milieu en de zoetwatervoorraad, lijken ook de kiprestaurants als paddenstoelen uit de grond te schieten. Waar steeds meer mensen kiezen voor vegetarisch en plantaardig, lijken weer andere mensen zich helemaal niet druk te maken over dierenwelzijn, klimaatverandering en hun eigen gezondheid. Een tweedeling in de samenleving lijkt te ontstaan.

Als er in Utrecht een tweede KFC komt, komt er een extra filiaal van een fastfoodketen die geen enkel respect toont voor dierenlevens. Kippen worden in 6 weken vetgemest en volgestopt met antibiotica. Dit gebeurt allemaal binnen op een ruimte niet groter dan een A4’tje per kip. Aan het eind van hun korte leven worden ze zo goedkoop mogelijk geslacht, verwerkt en verkocht als hot wings, filet bites en crispy strips. Deze eindproducten lijken in niets meer op het dier dat het eerst was, waardoor kinderen onmogelijk kunnen weten dat wat ze eten eerst een levend wezen was in plaats van een fabrieksproduct.

Gefrituurde kip goed voor sporters?
Dat gefrituurde kip goed zou zijn voor sporters wordt tegengesproken door vele studies die de negatieve invloed van het eten van fastfood op de gezondheid aantonen. Zo bewijst een Brits onderzoek onder 1 miljoen schoolgaande kinderen dat kinderen die in de buurt van fastfoodrestaurants wonen meer last hebben van obesitas. Fastfood verhoogt het risico op hartziekten, diabetes en andere ziekten, volgens onder meer de University of Minnesota School of Public Health. Een onderzoeker van de Universiteit van Amsterdam riep dit jaar op tot strenge regels voor fastfoodreclames, om de toename van obesitas te remmen. Deze bewijzen lijken echter niet mee te wegen bij overwegingen om al dan niet wéér een fastfoodketen toe te staan. De beoogde locatie voor KFC ligt op een steenworp afstand van ‘The Foodspot’, waar allerlei restaurants eenvoudig vanaf de A2 toegankelijk zijn. McDonald’s is slechts één afslag verder. Zoveel aanbod brengt mensen gemakkelijk en snel in de verleiding ongezonde keuzes te maken.

Vijf keer zoveel CO2
De vee-industrie waar al dit vlees geproduceerd wordt, gebruikt ontzettend veel energie en water. Bovendien neemt de productie van het voer voor al deze dieren wereldwijd veel ruimte in beslag. Hoewel kip één van de minst milieubelastende vleessoorten is, wordt er bij de productie van kip nog altijd vijf keer zoveel CO2 uitgestoten en twee keer zoveel zoet water gebruikt als bij de productie van plantaardige voeding. Utrecht wil een duurzame stad zijn en steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van duurzaamheid. In die ontwikkeling past de vestiging van een fastfood vleesrestaurant ook al niet.

Geen prioriteit
De Partij voor de Dieren roept het Utrechtse college dan ook op om de bouw van dit filiaal van KFC tegen te gaan. Dierenwelzijn, duurzaamheid en de gezondheid van mensen moeten voorop staan bij beoordeling van een bouwvergunning. Dat is nu niet het geval; hoog tijd dat daar verandering in komt!

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

10-puntenplan gezonde luchtkwaliteit

Tijdens de commissievergadering Stad & Ruimte op 1 september 2016 bood raadslid Eva van Esch een 10-puntenplan om te komen to...

Lees verder

PvdD over Programmabegroting 2017: “Alles in het teken van groei, ten koste van leefbaarheid”

Bevolkingsgroei en een enorme stijging van het aantal woningen en bezoekers in Utrecht. Dat lijken de enige ambities van het ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief