10-puntenplan gezonde lucht­kwa­liteit


1 september 2016

Tijdens de commissievergadering Stad & Ruimte op 1 september 2016 bood raadslid Eva van Esch een 10-puntenplan om te komen tot gezonde luchtkwaliteit in Utrecht, aan aan de wethouders duurzaamheid en volksgezondheid.

10-puntenplan Partij voor de Dieren

Gezonde lucht is een recht!

De volgende tien punten zijn essentieel voor een gezonde lucht in de stad:

  1. Een uitbreiding van de milieuzone, waarbij alles binnen de ring in de milieuzone valt. Hierdoor komt dus ook het hele gebied achter het station, het Merwedekanaal en de Overste den Oudenlaan in de milieuzone te liggen. Het kan niet zo zijn dat we bedrijven rondom het station matsen met het parkeren van vieze auto’s in het (nieuwe) centrum van onze stad. Daarnaast zorgt deze maatregel ervoor dat mensen met hun vieze auto's niet gaan omrijden via andere wegen in de stad.
  2. Zoals ook in de overgenomen motie M88 uit 2015 van de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie wordt opgeroepen; verbied meer diesels in de milieuzone, minimaal tot en met euro 3.
  3. Laat ook touringcars en scooters in de milieuzone vallen. Geen uitzonderingen meer toestaan; de milieuzone geldt voor al het vervuilende vervoer.
  4. Overal op de ring maximaal 80 km per uur.
  5. Voer een pittige lobby richting het Rijk voor de invoer van een stedelijke tolheffing
  6. Voer een krachtige lobby richting provincie om geen biomassacentrale te realiseren in Lage Weide. Spreek als college ook uit dat deze biomassacentrale niet wenselijk is in onze stad. De uitstoot van deze immense houtkachel doet alle eventuele effecten van een milieuzone geheel teniet.
  7. Pas de veel te ruime parkeernormen aan in de stad en ga daarna echt rigoureus schrappen in het aantal parkeerplaatsen.
  8. Maak de singels autovrij.
  9. Voer overal in de stad betaald parkeren in.
  10. Stop met het bouwen en nog eens bouwen. Realiseer dat ook deze lucratieve bouwprojecten flinke bijdragen leveren aan een slechte luchtkwaliteit.

Lees hier de volledige commissiebijdrage terug.

Gerelateerd nieuws

PvdD voert actie tegen brooddumpingen Lombok, Zuilen en Terwijde

De Partij voor de Dieren plaatste vandaag in Lombok, Zuilen en Terwijde verkeersborden tegen het voeren van brood aan vogels....

Lees verder

Smachten naar plofkip?

Heel Utrecht ‘smacht’ naar een tweede filiaal van plofkiprestaurant KFC, zo viel te lezen in het AD van 3 augustus 2016. Voor...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief