PvdD voert actie tegen brood­dum­pingen Lombok, Zuilen en Terwijde


31 augustus 2016

De Partij voor de Dieren plaatste vandaag in Lombok, Zuilen en Terwijde verkeersborden tegen het voeren van brood aan vogels. Het bordje bij het Niftarlakeplantsoen in Zuilen werd samen met raadslid Jolande Uringa van de ChristenUnie geplaatst. Zij stelde in mei 2016 vragen aan het college van B&W over brooddumpingen op deze locatie.

Bewoners trokken bij de Partij voor de Dieren, de ChristenUnie en de gemeente aan de bel, omdat brood bijzonder schadelijk is voor de gezondheid van vogels, maar ook voor de waterkwaliteit en de kwaliteit van de openbare ruimte.

Vooral op de Timorkade in Lombok worden grote hoeveelheden brood en andere voedselresten gegooid. Bewoners trokken hierover al vele malen via de media en Twitter aan de bel bij de gemeente. PvdD-raadslid Eva van Esch: “Die plek in Lombok lijkt wel een dumpplek voor oud brood. Ook worden er avocadoschillen neergegooid, die giftig zijn voor honden. Het brood trekt ratten aan en zorgt voor vervuiling van de omgeving en het water.” De gemeente zegt het brood na iedere melding op te ruimen, maar bewoners wilden ook een verbodsbord, zodat de brooddumpingen (hopelijk) ook echt zullen stoppen. De gemeente vindt dit niet nodig, daarom nam de Partij voor de Dieren maatregelen door er een bordje te plaatsen.

PvdD-raadslid Eva van Esch plaatst een bord op de Timorkade samen met fractiemedewerkers Saskia en Anne

80% niet opgegeten
In Zuilen en Terwijde speelt hetzelfde probleem. Regelmatig worden daar grote hoeveelheden brood in het water en op de oever gegooid. Van Esch: “Brood dat in het water belandt zorgt ervoor dat de waterkwaliteit hard achteruit holt. Hierdoor loopt het waterleven gevaar. Door de afgenomen hoeveelheid zuurstof en de toegenomen algengroei zullen vissen en andere waterdieren stikken. Er wordt vaak zoveel brood gestrooid dat watervogels die hoeveelheid niet eens aan kunnen. Volgens Brits onderzoek wordt 80% van het brood niet opgegeten, waardoor het zompig naar de bodem zinkt[1].”

Eenden leven aanzienlijk korter als ze regelmatig brood eten, want het is te eenzijdig voedsel, en vaak is het brood ook nog beschimmeld. Van Esch: “Dit kan toch niet de bedoeling zijn van al die goedbedoelende mensen die de eendjes voeren”. Maar veel mensen willen ook ‘gewoon’ van hun oude brood af en dit dumpen ze dan in het groen en het water. De Partij voor de Dieren wil dan ook een verbod op het voeren van brood aan vogels en boetes voor mensen die toch brood dumpen. Ook kunnen op meer plekken in Utrecht broodvergisters worden geïnstalleerd waar mensen hun brood kwijt kunnen en hiermee direct lokale energie opwekken. Ook mensen die vanuit religieuze overwegingen geen brood in de vuilnisbak gooien maken hier gebruik van. In Amsterdam loopt al een succesvol project met een broodvergister en in de Utrechtse wijk Zuilen zijn ze er ook mee bezig.

Van Esch: “Geef je echt om vogels en andere dieren, stop dan met het voeren van brood. Dit scheelt een hoop leed en overlast voor mens en dier”.

[1] Bron: Telegraaf, 7 augustus 2016

Gerelateerd nieuws

Een boom is nooit zomaar een boom

De gemeente Utrecht heeft zo’n 175.000 bomen. Dat lijkt veel, maar dat is het helaas allesbehalve. Want Utrecht is helemaal n...

Lees verder

10-puntenplan gezonde luchtkwaliteit

Tijdens de commissievergadering Stad & Ruimte op 1 september 2016 bood raadslid Eva van Esch een 10-puntenplan om te komen to...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief