Utrecht maakt werk van een Voed­sel­agenda


Gezond en duurzaam, mede op verzoek van de Partij voor de Dieren

21 februari 2020

Voedsel is een dagelijkse levensbehoefte, want eten is nu eenmaal nodig om in leven te blijven. Voedsel geeft ook geluk, als het een beetje lekker is tenminste. Door te kiezen voor gezond en duurzaam voedsel kun je jezelf en de wereld een heel stuk beter maken. De Partij voor de Dieren vindt voedsel een belangrijk onderwerp dat meer aandacht moet krijgen in het gemeentelijk beleid. Door zelf het onderwerp Voedselagenda op de kaart te zetten, in samenwerking met GroenLinks en D66, gaat Utrecht werk maken van gezond en duurzaam voedsel op meer beleidsterreinen.

Wat de voordelen van gezond voedsel zijn, weet iedereen. En gelukkig dringt steeds meer het besef van duurzame voeding door. Duurzame voeding kan biologisch of regionaal geproduceerd eten zijn, en steeds meer mensen weten dat vegetarisch, maar vooral plantaardig eten erg duurzaam is. Het produceren van rundvlees bijvoorbeeld is een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering. Vegetarisch en plantaardig eten is diervriendelijk(er), wat zeker een voorbeeld is van gezonde en duurzame voeding.

“Als fracties van Partij voor de Dieren, GroenLinks en D66 willen we een breder gemeentelijk beleid voor gezond en duurzaam voedsel”, zegt Maarten van Heuven, fractievoorzitter van de PvdD in Utrecht. “Natuurlijk kun je als gemeente geen plantaardig dieet aan je inwoners opleggen, maar je kunt die keuze wel bekender maken, vergemakkelijken en stimuleren in ieder beleidsonderdeel.” Voor het stimuleren van gezonde en duurzame voeding ziet hij veel kansen: “Denk aan het ondersteunen van mensen die te kampen hebben met armoede bij het inkopen van boodschappen, het aanbieden van schoolontbijten, het aanleggen van voedselbossen en het stimuleren van een gezond en duurzaam aanbod op het station”.

Enthousiasme
De drie fracties schreven een eerste aanzet van een Utrechtse Voedselagenda, die in navolging van gelijkwaardige initiatieven in onder meer Leeuwarden en Amsterdam beleid moet gaan omvatten voor gezond en duurzaam voedsel. “Hoe gaaf is het als de wethouder duurzaamheid naast zonnepanelen en warmtevisies zich met voeding gaat bezighouden”, aldus Van Heuven. “We wilden daarom graag van andere fracties en het college weten hoe zij denken over meer voedselbeleid in alle portefeuilles.”

In het debat met fracties en wethouder bleek er veel steun te zijn voor een Utrechtse Voedselagenda. Dat aan inwoners niets wordt opgelegd, en dat de stad betrokken wordt bij het uitwerken van de Voedselagenda kon op enthousiasme rekenen. Voor de VVD is eigen keuzevrijheid van groot belang, wat in de agendering van PvdD, GroenLinks en D66 een belangrijke voorwaarde is. Het CDA was er niet van overtuigd dat een veganistisch dieet ook gezond is. De wethouder erkende de noodzaak van een Voedselagenda. Hij zegde toe bestaand beleid en nieuwe kansen voor voedsel te onderzoeken. Als voorbeeld gaf hij een vegetarische of zelfs een vegan dag in de Utrechtse horeca. Ook gaat hij een conferentie organiseren om samen met vertegenwoordigers uit de stad te overleggen over de mogelijkheden van gezonde en duurzame voeding.

Gent
Dat een Utrechtse Voedselagenda veel kansen biedt, bleek ook uit het recente bezoek van het college van Burgemeester & Wethouders aan Gent. “Wij wisten al dat Gent een voedselstrategie heeft, inzet op een stad van duurzame voeding en donderdag heeft aangewezen als Veggiedag in cafés en restaurants”, aldus Maarten van Heuven. “We hebben het college gevraagd om tijdens het bezoek aan Gent hiernaar te vragen. En met succes, want een kort eerste gesprek heeft plaatsgevonden en een vervolgafspraak wordt gepland. Het college was bijvoorbeeld enthousiast over hoe Gent voedselverspilling voorkomt!”

Binnenkort praat de Utrechtse raad verder over de Utrechtse Voedselagenda. We houden jullie op de hoogte.

Gerelateerd nieuws

PvdD zorgt voor een groener Neude

Sinds 14 januari is de Neude 2 nieuwe bomen rijker: onder toezicht van Partij voor de Dieren raadslid Anne Sasbrink werden er...

Lees verder

Kattenreddingsacties in Utrecht

Leden van Partij voor de Dieren Utrecht hebben deze maand op 3 voor katten gevaarlijke locaties ‘kattentouwen’ opgehangen lan...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief