Katten­red­dings­acties in Utrecht


24 februari 2020

Leden van Partij voor de Dieren Utrecht hebben deze maand op 3 voor katten gevaarlijke locaties ‘kattentouwen’ opgehangen langs hoge kades, zodat katten (en hopelijk ook andere dieren) veilig weer uit het water kunnen komen als ze erin gevallen zijn en er zelfstandig niet meer uit kunnen komen.

In de Utrechtse gemeenteraad heeft de Partij voor de Dieren regelmatig aan de bel getrokken bij het college van B&W en hen gevraagd om structurele maatregelen te nemen. Helaas willen zij dit alleen doen als er al werkzaamheden moeten plaatsvinden aan een kade, en dit betekent dat spoedmaatregelen voor dieren soms tientallen jaren zouden moeten wachten. Daarom namen actieve leden van de Partij voor de Dieren het heft in eigen hand en ondernamen ze actie voor het redden van katten (en hopelijk ook andere dieren). Het gaat om de volgende locaties:

Verlengde Houtrakgracht (Leidsche Rijn, 10 januari 2020)

Omwonenden en Dierenambulance Utrecht trokken regelmatig en al jarenlang bij de gemeente aan de bel over het feit dat hier regelmatig katten verdrinken. De Partij voor de Dieren hoorde bij navraag aan de wethouder dat er jaren geleden ook al over gesproken was in de Utrechtse gemeenteraad, maar het college van B&W blijft aangeven dat ze ‘werk met werk’ willen maken, wat betekent dat ze geen goede FUP’s (Fauna Uittreed Plaatsen) voor dieren aanleggen bij hoge kades voordat er onderhoud aan deze kades nodig is. Dit kan dus vele jaren duren in sommige gevallen, met alle gevolgen van dien voor dieren die niet uit zichzelf uit het water kunnen komen. Denk aan dieren als jonge watervogels, padden, kikkers, katten en soms ook honden. Om in ieder geval katten te redden (want we mogen geen aanpassingen doen aan de kades zélf) zijn er nu scheepstouwen opgehangen, zodat in ieder geval deze dieren uit het water kunnen klimmen.

Snelliuskade/Koekoekstraat (Vogelenbuurt, 8 februari 2020)

In januari 2020 trof Dierenambulance Utrecht twee dode katten aan in dit water, en dat waren helaas niet de eerste katten die hier verdronken. Er heeft een tijdje een ‘katteneilandje’ gelegen in het water, maar iemand heeft dit eilandje verwijderd. Op zich was dat ook geen oplossing om katten en andere dieren echt úit het water te krijgen, want de hoge kades verhinderen dat dieren zelfstandig uit dit water kunnen komen. De Partij voor de Dieren stelde vragen aan de ambtenaar Dierenwelzijn en omdat we al wisten wat het antwoord zou zijn (er worden geen FUP’s aangelegd zolang er geen onderhoud aan de kades nodig is) vroegen we onze actieve leden om ook hier kattentouwen aan te leggen. En dat is gebeurd! Heel veel mensen en ook omwonenden reageerden heel positief hierop, waaronder de ‘eigenaresse’ van een van de katten die in januari verdronken was. Van een van onze waterschapsbestuurders hoorden we dat de problemen ontstonden toen tien jaar geleden de beschoeiing (de wanden) op de kades is aangepast, waardoor er geen uitklimmogelijkheden voor dieren meer waren. Deze beschoeiing zorgt misschien voor minder onderhoudsmomenten aan kades, maar is vaak funest voor dieren.

De Vecht (Ondiep, 22 februari 2020)

Ook een groot deel van de Vecht wordt omzoomd door hoge kades, denk bijvoorbeeld aan het stuk water bij Ondiep. Daarom hebben actieve leden ook hier kattentouwen opgehangen, namelijk in de buurt van de Rode Brug. Hier kunnen dieren met geen mogelijkheid zelf het water uit komen, ook niet via de voor mensen aangelegde stalen trappen. Dus ook hier moeten structurele maatregelen voor dieren worden genomen vinden wij, en wij blijven hier ook op hameren bij het Utrechtse college van B&W.

Weet jij een plek in Utrecht waar katten en/of andere dieren verdrinken/niet uit het water kunnen komen? Laat het ons vooral weten via partijvoordedieren(at)raad.utrecht.nl.

Gerelateerd nieuws

Utrecht maakt werk van een Voedselagenda

Voedsel is een dagelijkse levensbehoefte, want eten is nu eenmaal nodig om in leven te blijven. Voedsel geeft ook geluk, als ...

Lees verder

Wat heeft Partij voor de Dieren Utrecht gedaan de afgelopen twee jaar?

Omdat we nu halverwege de raadsperiode 2018-2022 zijn blikt Partij voor de Dieren Utrecht terug op wat wij allemaal gedaan he...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief