PvdD zorgt voor een groener Neude


Plein nu minder een ‘behoorlijk inspi­ra­tieloze grijze vlakte’

17 januari 2020

Sinds 14 januari is de Neude 2 nieuwe bomen rijker: onder toezicht van Partij voor de Dieren raadslid Anne Sasbrink werden er een honingboom en een iep geplant, het begin van het wederom vergroenen van het ‘grijze plein’. De wethouder bood Anne een bordje aan met daarop de plannen voor een groener Neude.

Ooit stonden er 25 bomen op de Neude, maar dit aantal was in de loop der jaren teruggebracht naar 9. De bomen zouden gekapt zijn omdat ze ziek zouden zijn (misschien niet verwonderlijk, omdat bomen verzwakt worden als gevolg van aanrijdingen met auto’s of geparkeerde fietsen), maar er kwamen nooit nieuwe bomen voor terug. De Partij voor de Dieren stak hier een stokje voor en diende in november 2018 een motie in, die unaniem steun kreeg van de andere partijen in de gemeenteraad. In de loop van 2020 komen er nog 4 bomen bij op en rond het plein.

Wat de Partij voor de Dieren betreft komt er sowieso meer aandacht voor een groen centrum en een groenere stad. Bomen krijgen wat ons betreft in Utrecht nog steeds niet de aandacht die ze verdienen, dus we blijven erop hameren dat bomen en ander groen heel belangrijk zijn. Niet alleen voor de bomen zélf, maar ook voor dieren en de geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen. De Neude is nu in ieder geval iets minder een ‘behoorlijk inspiratieloze grijze vlakte’, zoals Anne Sasbrink in haar bomenmotie verwoordde.

Het kan nog enige jaren duren voordat alle bomen geplant zijn op de Neude. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt zou er veel sneller werk van gemaakt moeten worden, maar er moet ook rekening gehouden worden met herinrichtingsplannen voor de Neude en de Voorstraat, en helaas is er ook PFAS aangetroffen in de grond onder de Neude, wat ook voor vertraging zorgt.

Gerelateerd nieuws

Deze jaarwisseling 84 vuurwerkvrije zones in Utrecht

Het aantal vuurwerkvrije zones groeit in Utrecht! Dankzij inspanningen van de Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn er dez...

Lees verder

Utrecht maakt werk van een Voedselagenda

Voedsel is een dagelijkse levensbehoefte, want eten is nu eenmaal nodig om in leven te blijven. Voedsel geeft ook geluk, als ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief