Vlees niet goed voor de volks­ge­zondheid


17 juni 2016

De wethouder Volksgezondheid is het met de Partij voor de Dieren eens dat veel (bewerkt) vlees niet goed is voor de gezondheid van Utrechters.

In een speech tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2016 vroeg de PvdD de wethouder te erkennen dat Utrechters teveel dierlijke eiwitten eten en dat dat ziektes als kanker, hart- en vaatziekten en obesitas kan veroorzaken. PvdD-raadslid Eva van Esch: “Concreet vroegen we hem in het volksgezondheidsbeleid op te nemen dat veel dierlijke eiwitten, zeker bewerkt vlees, nuttigen slecht is voor de gezondheid en dat het eten van meer plantaardige producten, zoals groenten, fruit, peulvruchten, zaden en noten, de gezondheid bevordert.

De wethouder neemt in het volksgezondheidsbeleid een verwijzing op naar de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, dat onlangs meer nadruk heeft gelegd op het minderen van vlees en vis en het meer nuttigen van plantaardige producten. Wij zijn voor nu tevreden met zijn antwoord, maar blijven er bij het college van B&W op aandringen dat op alle relevante beleidsterreinen én binnen de gemeentelijke organisatie ingezet moet worden op veel meer vegetarisch en plantaardig eten en veel minder dierlijke producten. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor dieren, natuur en milieu.”

Lees hier onze bijdrage over volksgezondheid en vlees: https://utrechtgemeente.partijvoordedieren.nl/bijdragen/bijdrage-volksgezondheid-voorjaarsnota-2016