Monde­linge vragen Algo­rit­men­re­gister


Indiendatum: 22 jun. 2023

Mondelinge vragen 6, 22 juni 2023

Het Nederlandse algoritmeregister bestaat nu ruim een half jaar. Bij de start in december had de gemeente Utrecht 38 algoritmes geregistreerd, met de belofte dat “meer specifieke informatie volgt”. Een halfjaar later valt op dat het register nog steeds maar één zinnetje per algoritme bevat. Je kunt bijvoorbeeld niet vinden welke data of welke methoden of modellen worden gebruikt voor het algoritme. Andere gemeenten, zoals Amsterdam en Den Haag, vermelden die informatie wel.

Daarnaast valt op dat Utrecht een aantal modellen heeft geregistreerd die niet lijken te gaan over mensen of menselijk gedrag. Bijvoorbeeld een algoritme over de hoogste van stedelijk water, of wanneer een lichtmast vervangen moet worden. Het algoritmeregister is voornamelijk bedoeld voor algoritmes die raken aan de privacy van burgers en besluiten die de overheid over mensen neemt. Het vervangen van een lichtmast lijkt in deze verhouding niet zo relevant.

In de raadsbrief van 12 juni wordt gesproken van 48 algoritmen waarvan er al 42 getoetst zouden zijn op privacy en Uthiek. Het lijkt erop dat hier over een ander algoritmeregister wordt gesproken.

Dit leidt de fracties van Volt, DENK, Groen Links, D66, Bij1, PvdA en PvdD tot de volgende vragen:

  1. Op welke termijn verwacht het college dat Utrecht meer informatie kan toevoegen aan het landelijk bestand over de eigen algoritmes, zoals de databronnen en de gebruikte modellen en methoden en dat alle algoritmen zoals in de raadsbrief vermeld met toetsing op privacy en Uthiek, zijn ingevoerd?
  2. Deelt het college de opvatting dat het algoritmeregister vooral bedoeld is voor algoritmes die raken aan mensen in de stad? Zo ja, waarom zijn dan allerlei ruimtelijke algoritmes in het register opgenomen?
  3. Kan het college toezeggen om de sociaal-gerelateerde algoritmes prioriteit te geven bij het verrijken van de informatie in het landelijk register?

Ruud Maas, Volt
Lisanne Snippe, Partij voor de Dieren
Mahmut Sungur, DENK
Mahar Fatal, Groen Links
Noura Oul Fakir, Bij1
Hester Assen, PvdA
Ilse Raaijmakers, PvdA

Interessant voor jou

Mondelinge vragen Een Mix van kappen en snoeien

Lees verder

Schriftelijke vragen over hoog percentage rituitval Uithoflijn

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer