Monde­linge vragen College luidt noodklok opvang asiel­zoekers Jaarbeurs; alles op alles zodat ook geen vluch­teling op straat slaapt


Indiendatum: 5 okt. 2023

Mondelinge vragen 2, 5 oktober 2023

Begin deze week ontvingen we als raad een brief van de burgemeester waar we lezen dat gemeente Utrecht en de Veiligheidsregio alarm slaan: de centrale opvanglocatie in de Jaarbeurs loopt over. Ook media berichtten daarover. Deze noodroep vanuit het college kwam enigszins als een verrassing na een uitvoerig debat afgelopen donderdag over alle vluchtelingen. In het debat is deze noodsituatie in de Jaarbeurs namelijk niet als dusdanig benoemd. Tijdens het debat heeft de wethouder wel aangegeven dat er in principe niet veel nieuwe Oekraïense vluchtelingen meer gehuisvest worden in de Utrechtse opvanglocaties maar dat de doorstroom vanaf de Jaarbeurs door andere gemeenten opgevangen moet worden. De fracties zijn ook geschrokken omdat gebrek aan plek in de Jaarbeurs uiteindelijk zou kunnen betekenen dat er mensen zijn die op straat komen te slapen. Dat mogen we nooit laten gebeuren in onze stad. Deze zorgwekkende situatie brengt ons tot de volgende vragen:

1. Hoe heeft de situatie in de Jaarbeurs zich (recent) ontwikkeld waardoor nu de noodklok geluid wordt? Hadden we dit aan kunnen zien komen en/of wat is er in aanloop naar dit moment al gebeurd om dit te voorkomen?

2. In hoeverre is de Jaarbeurs nu zo vol omdat andere gemeenten nog steeds hun verantwoordelijkheid niet nemen in het opvangen van Oekraïense en/of andere vluchtelingen die hier binnenkomen?

We weten inmiddels dat de spreidingswet door de Tweede Kamer is. Het is onzeker of de wet het ook in de Eerste Kamer haalt. Veel gemeenten lijken passief af te wachten tot die wet al dan niet in werking treedt, en in de tussentijd niet te zorgen voor de broodnodige opvangplekken.

3. Welke acties worden er vanuit de VRU of vanuit de landelijke overheid ondernomen of kunnen nog meer ondernomen worden om ook deze gemeenten aan te sporen nu al voor opvangplekken te zorgen, aangezien de verwachting allerminst is dat de behoefte daaraan minder wordt?

4. Welke mogelijkheden ziet het college nog, dan wel via politieke escalatie dan wel qua mogelijkheden in onze eigen stad, om te voorkomen dat mensen daadwerkelijk op straat komen te slapen?

Hester Assen, PvdA
Lisanne Snippe, Partij voor de Dieren
Venita Dada-Anthonij, D66
Beau Nederhand, Volt
Bert van Steeg, CDA
Tabasum Westra, CU
Yvonne Hessel, Utrechtsolidair
Gert Dijkstra, EenUtrecht

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Jonge vrouwen niet veilig bij Balijelaan

Lees verder

Mondelinge vragen Uitleg verleden Prins Bernhard bij Prins Bernhardplein & Prins Bernhardlaan

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer