Monde­linge vragen Uitleg verleden Prins Bernhard bij Prins Bern­hard­plein & Prins Bern­hardlaan


Indiendatum: 12 okt. 2023

Mondelinge vragen 1, 12 oktober 2023

Zoals iedereen, alhoewel historici hiervoor al gewaarschuwd hadden, zijn wij geschokt door het naziverleden van Prins Bernhard. De Utrechtse raad heeft in het verleden al vaak gedebatteerd over de naamgeving van straten, pleinen en kunstwerken in Utrecht. Concreet denken wij bijvoorbeeld aan de beelden van de zeehelden in de Zeeheldenbuurt. Bij deze beelden is terecht gekozen om bij de beelden informatie te verstrekken over het verleden van de desbetreffende personen. In het geval van het Prins Bernhardplein is het ook nog eens zo dat zich op dat plein een monument begeeft ter nagedachtenis aan in de Tweede Wereldoorlog omgekomen bewoners van de toenmalig zelfstandige gemeente Zuilen. Dat brengt ons tot de volgende vragen:

1. Hoe reageert het college op het naziverleden van Prins Bernhard?

2. Hoe kijkt het college aan tegen het vernoemen van Utrechtse straten, pleinen of kunstwerken naar iemand die lid is geweest van de NSDAP?

3. Wat vindt het college met de kennis van nu, van de naamgeving van het Prins Bernhardplein en de Prins Bernhardlaan? Zou het college dit nog een keer doen?

4. Is het college het met ons eens dat, net zoals bij de zeehelden, het goed zou zijn om feitelijke informatie te verstrekken over het verleden van Prins Bernhard bij het plein en de straat zelf, op basis van deze recentste inzichten? En is het college bereid dit te doen?

Dirk-Jan van Vliet, D66
Rick van der Zweth, Partij van de Arbeid
Lisanne Snippe, Partij voor de Dieren

Interessant voor jou

Mondelinge vragen College luidt noodklok opvang asielzoekers Jaarbeurs; alles op alles zodat ook geen vluchteling op straat slaapt

Lees verder

Mondelinge vragen Groenbeheer in relatie tot klimaatverandering

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer