Monde­linge vragen Demon­stratie Utrecht #WijMa­kenPlek

Indiendatum: 22 sep. 2022

Mondelinge vragen 4, 22 september 2022

Maandenlang leefden vluchtelingen op straat in ter Apel. Maandenlang zagen we inhumane taferelen. Artsen Zonder Grenzen kwam voor het eerst in Nederland in actie. Een drie maanden oude baby overleed in Ter Apel. In ons land.

Nederland gaat de straat op om te protesteren. En wat deed de regering? Die deed er nog een schepje bovenop. Die sloot een asieldeal, die een schandelijke schending is van mensenrechten. Die stuurde de mensen van Ter Apel weg, naar nog steeds barre omstandigheden. Dit keer verspreid over het hele land.

Afgelopen zaterdag was in Utrecht een drukbezochte demonstratie van Migreat, waarmee de betogers vroegen om een Humaan asielbeleid. Ze riepen de gemeente op om plek te maken voor de opvang van meer kwetsbare mensen. Deze week kwam het nieuws dat een extra aanmeldcentrum in Bant, waarmee de druk op Ter Apel verlicht had kunnen worden, weer van de baan is. Er is nog steeds een schrijnend gebrek aan goede, structurele faciliteiten en opvang.

Utrecht sprong de afgelopen jaren meerdere keren in om te helpen. Deze inzet zien wij. En dat vinden we als GroenLinks mooi. Maar nog steeds is er wat ons betreft behoefte aan meer actie. Want de nood is hoog! We krijgen als Gemeenteraad dagelijks berichten van Utrechters met deze oproep: Vang aub meer mensen op, help! De fracties willen, net zoals al deze Utrechters en demonstranten, dat het college alles op alles zet om nog meer te helpen.

Dat brengt de fractie(s) op de volgende vragen:

1. Op 26 augustus heeft GroenLinks Schriftelijke vragen gesteld over de noodsituatie in Ter Apel. Met het verzoek deze eerder te beantwoorden dan de gebruikelijke periode. De beantwoording is er echter nog steeds niet. Een van de vragen was: Wil de wethouder onderzoeken of er in Utrecht (of in de provincie Utrecht) een extra aanmeldcentrum geopend kan worden? Graag een reactie op deze vraag.

2. Een andere vraag was: Vang meer asielzoekers in Utrecht op. Afgelopen zaterdag riepen ook de demonstranten hierom. Denk met name ook aan de opvang van de kwetsbare groepen. We weten dat Utrecht al flink veel doet om te helpen en dat waarderen we. Echter is de situatie in Ter Apel mensonterend en andere gemeenten laten van zich afweten. Daarom vragen we het college of we nog meer mensen in onze stad humaan willen en kunnen opvangen. Graag een reactie.

3. Tijdens de demonstratie gaf de organisatie LGBT Asylum Support in hun toespraak aan dat er nu in Utrecht geen plek is voor het specifiek opvangen van LHBTIQ asielzoekers. Rotterdam heeft dit als enige stad al geregeld. Is de wethouder bereid om spoedig met de organisatie in gesprek te gaan over hoe dit ook in Utrecht vorm kan krijgen? En de raad per brief hierover te informeren?

4. Humane opvang betekent dat mensen op zijn minst zelf in de opvang kunnen koken. Het klinkt als iets kleins, maar voor mensen die alles hebben achtergelaten wat hen lief is, is het minste troost: de kans om eigen eten te koken. Over de situatie in het Star Lodge Hotel, blijven fracties vanuit de stad berichten krijgen. Wat wil en kan de wethouder doen om de oproepen tegemoet te komen over het eigen eten kunnen koken? En wil de wethouder toezeggen dat in de toekomstige opvangplekken hier meer rekening mee te houden?

5. Hoe kijkt het college aan tegen het beperken van gezinshereniging, zoals de nieuwe landelijke Asieldeal dat voor ons in petto heeft?

Melody Deldjou Fard, GroenLinks
Louise de Vries, Partij voor de Dieren