Monde­linge vragen Een beter milieu begint niet bij Mitros

Indiendatum: 11 feb. 2021

Mondelinge vragen 5, 11 februari 2021

Mitros stuurde deze week een mail aan haar huurders met het advies om 's nachts de verwarming op 20 graden te zetten zodat ‘de woning warm blijft en de bewoner 's ochtends een aangename temperatuur heeft’: "Laat uw verwarming ook 's nachts op 20 graden. Als u uw verwarming ’s nachts erg laag zet, duurt het de volgende dag veel langer voordat uw woning weer een fijne temperatuur heeft. U zit dan langer in de kou."

Huurders hebben deze mail gedeeld met de Partij voor de Dieren, en wij delen hun ontsteltenis over dit bericht. De wereld heeft te maken met een serieuze klimaatcrisis, en wat je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. Algemeen bekend is dat een warme trui of deken een goed alternatief is voor het hoog stoken van de verwarming. En over verwarmen zegt Milieu Centraal bijvoorbeeld: "Het kost inderdaad energie om het huis 's ochtends op te warmen, maar lang niet zoveel als er nodig zou zijn om de hele nacht het huis op temperatuur te houden. Dit verschil is het grootst in slecht geïsoleerde huizen. Zet je de verwarming een uur voor je gaat slapen op 15 graden, dan scheelt dat gemiddeld 12 procent op je gasverbruik".

Als reactie op een van de huurders die de verhuurder hierop aansprak liet Mitros weten dit bericht naar ál haar huurders te hebben gestuurd, terwijl ze eigenlijk alleen de huurders van oude woningen wilden aanschrijven, maar niet de tijd hadden hierop een selectie te maken. Het komt op de PvdD over alsof Mitros een vorstprotocol uit de jaren ‘70 heeft afgestoft en vervolgens zonder nadenken dit bericht aan haar huurders stuurt. Het risico op meer onderhoud of bevriezende leidingen is er ook echt niet als verwarmingen op 15 of 18 graden staan en ook bij bijvoorbeeld 18 graden is het in de meeste woningen comfortabel verblijven, daarvoor is het advies om 24 uur per dag tot 20 graden te stoken, óók bij oudere woningen, echt niet nodig.

De Partij voor de Dieren heeft daarom de volgende vragen:

1. Wat vindt het college van dit advies van Mitros aan haar bewoners?

2. Hoe strookt dit beleid van Mitros met "de Energiebox", het gratis energieadvies aan huurders dat juist samen met de gemeente en woningcorporaties is opgezet om het energiegebruik van bewoners te verminderen?

3. Kan het college toezeggen om op korte termijn met Mitros in gesprek te gaan en uitleg te geven over de klimaatcrisis en wat Mitros en haar bewoners kunnen doen om energie te besparen? En in dat gesprek ook Mitros vragen de aan haar huurders verzonden mail in te trekken en in plaats daarvan een bericht te sturen met daarin tips voor het besparen van energie? (eventueel met een verwijzing naar Milieu Centraal, als het voor Mitros moeilijk is zelf te bedenken welke adviezen bijdragen aan het klimaat).

4. Hebben andere corporaties ook een dergelijk bericht naar hun huurders gestuurd? En kan het college ook met andere corporaties in gesprek over het informeren en adviseren van huurders over energiebesparende maatregelen die iedereen thuis kan nemen?

Anne Sasbrink, Partij voor de Dieren