Monde­linge vragen Ener­gie­toeslag voor heel Nederland, behalve de studenten die wonen op de Uithof


Indiendatum: 3 nov. 2022

Mondelinge vragen 3, 3 november 2022

Op 20 oktober kreeg de raad een mail van 4 studenten die wonen op Utrecht Science Park de Uithof. De reden? Het warmtecontract voor de Utrechtse campus wordt binnenkort vernieuwd, waardoor de bewoners die er wonen vanaf januari 2023 fors meer moeten gaan betalen voor verwarming en warm water. Omdat de gebouwen op de Uithof worden verwarmd door een gasgestookte blokverwarming van de Universiteit Utrecht en zij dus geen eigen energiecontract hebben, komt deze groep niet in aanmerking voor het prijsplafond of enig andere compensatie. SSH verhoogt het voorschot op de verwarmingskosten met 100 euro per maand per persoon. Dit is vijf keer zo veel als hun energieprijzen van voor de inval in Oekraïne.

Dezelfde dag hebben we een brief ontvangen over de samenwerkingsovereenkomst collectief warmte koude opslag op de USP met het doel dat de USP van het gas gaat. Voor de lange termijn is dit een mooie oplossing voor de studenten, voor de korte termijn hebben ondertekende partijen de volgende vragen:

  1. Op welke termijn verwacht de wethouder dat de USP van het gas af kan?
  2. Welke mogelijkheden ziet de wethouder om deze groep in de tussentijd (vanaf januari 2023) financieel tegemoet te komen?
  3. Indien nodig, welke mogelijkheden ziet de wethouder om de studentenwoningen te verduurzamen zodat de energierekening op korte termijn omlaag kan?

Charlotte Passier, Volt
Maarten van Heuven, Partij voor de Dieren
Gertjan te Hoonte, VVD
Titus Stam, PvdA
Jaime Peiris, Utrecht Solidair
Gert Dijkstra, EenUtrecht
Mahmut Sungur, Denk