Monde­linge vragen Geen vertraging heront­wik­keling Thomas à Kempis­plantsoen?


Indiendatum: 23 mrt. 2023

Mondelinge vragen 4, 23 maart 2023

Op 3 februari 2022 is door de raad het Stedenbouwkundig Plan van Eisen voor de herontwikkeling van het Thomas à Kempisplantsoen vastgesteld en het bestemmingsplan zou op dit moment opgesteld moeten worden. Woonin en Portaal werken aan de herontwikkeling van deze locatie: circa 350 nieuwe sociale en middenhuurwoningen en sloop van 178 verouderde sociale huurwoningen. Nu blijkt uit de op 21 maart 2023 ontvangen raadsbrief ‘Update geuronderzoek Jacobs Douwe Egberts’ en uit een artikel hierover bij DUIC dat dit project een vertraging van minimaal een half jaar zal oplopen vanwege het zogenaamd ‘actualiseren’ van de milieueisen.

De vragenstellers zijn benieuwd naar de achtergrond van deze milieueisen en vernemen graag de reactie van de wethouder milieu op de volgende vragen:

Vragen:

  1. Welke milieueisen die genoemd worden in de raadsbrief, moeten worden geactualiseerd en waarom moeten ze worden geactualiseerd?
  2. Waarom leidt de actualisatie van de milieueisen tot een vertraging van een bouwproject? Zijn er nog andere redenen van deze vertraging?
  3. Hoe komt het dat het pas nu bekend is dat de milieueisen moeten worden geactualiseerd (en er dus vertraging komt op het bouwproject)?
  4. Is het college het met ons eens dat we ons geen vertraging van bouwprojecten kunnen veroorloven gezien de huizencrisis en de naderende bouwcrisis?
  5. Zijn er manieren om ervoor te zorgen dat we geen of minder vertraging oplopen, bijvoorbeeld door verschillende delen van het bouwproject in verschillende fasen op te leveren en dat we dan wel voldoen aan de milieueisen? En zijn er nog andere mogelijkheden met betrekking tot de milieueisen, bijvoorbeeld door ze niet te ‘actualiseren’?

Joost Vasters, D66
Anne Sasbrink, Partij voor de Dieren
Dirk-Jan van Vliet, D66
Rick van der Zweth, Partij van de Arbeid
Pepijn Zwanenberg, GroenLinks
Annemarijn Oudejans, Student & Starter

Interessant voor jou

Mondelinge vragen Onhaalbare registratieplicht kringloopwinkels

Lees verder

Schriftelijke vragen Beheer Utrechtse parken

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer