Monde­linge vragen Onhaalbare regi­stra­tie­plicht kring­loop­winkels


Indiendatum: 23 mrt. 2023

Mondelinge vragen 3, 23 maart 2023

De komst van een digitaal opkoopregister heeft tot gevolg dat kringloopwinkels binnengekomen spullen moeten registreren. Kringloopwinkels, ook in onze gemeente, maken zich zorgen over deze nieuwe registratieplicht om heling tegen te gaan. Utrechtse kringloopwinkels vervullen een belangrijke functie in de Utrechtse maatschappij en in de stappen richting een Circulair Utrecht.

Ook zijn het plekken waar mensen werkervaring op kunnen doen en ondersteunen de kringloopwinkels met hun inkomsten vele initiatieven in onze gemeente. In gemeenten wordt verschillend met de registratieplicht omgegaan. Verder is er vanuit Den Haag de toezegging dat de registratieplicht aangepast gaat worden voor kringloopwinkels, maar daar gaat waarschijnlijk nog een hoop tijd overheen.

De fracties van de ChristenUnie, PVV, PvdA, Volt, D66, BIJ1, GroenLinks en PvdD vinden de registratie van alle binnengekomen spullen door kringloopwinkels niet werkbaar en veel te ver gaan en vrezen dat kringloopwinkels hierdoor hun deuren moeten sluiten. Daarom hebben ze de volgende vragen:

  1. Hoe kijkt het college naar de registratieplicht voor deze winkels en de impact die dit zal hebben op de bedrijfsvoering van kringloopwinkels?
  2. Is het college bereid hierover met de makers van de wet in gesprek te gaan?
  3. Kan het college toezeggen niet te gaan handhaven op het niet registeren van goederen in het digitale opkoopregister door kringloopwinkels?

Rik van der Graaf, ChristenUnie Utrecht
Louise de Vries, Partij voor de Dieren
David Bosch, PVV
Mohamed Talhaoui, PvdA
Veerle Smit, Volt
Joost Vasters, D66
Myrthe Minnaert, BIJ1
Julia Kleinrensink, GroenLinks

Interessant voor jou

Mondelinge vragen Gezinnen door overheidsfout in armoede

Lees verder

Mondelinge vragen Geen vertraging herontwikkeling Thomas à Kempisplantsoen?

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer