Monde­linge vragen Gokre­clame in de openbare ruimte


Indiendatum: 30 jun. 2022

Mondelinge vragen 6, 30 juni 2022

Midden in de stad, aan de Oudegracht, hangt een enorm spandoek waar reclame wordt gemaakt voor gokken (zie afbeelding). Gokken is verslavend, heeft een negatief effect op de gezondheid en het is onwenselijk dat het zo wordt gepromoot in de openbare ruimte. De discussie of gokreclame verboden moet worden, wordt breed gevoerd. Recent werd ook bekend dat Tilburg geen gokreclame meer gaat toestaan in bushokjes en op de reclamezuilen. Het is wenselijk dat Utrecht hier ook tegen optreedt in de openbare ruimte, wij hebben daarover de volgende vragen.

1. Deelt de wethouder dat het onwenselijk is dat er een gigantische gokreclame hangt in het midden van het centrum van Utrecht? Welke mogelijkheden ziet de wethouder om hier paal en perk aan te stellen?

2. Dergelijke grote reclame-uitingen, of het nou over gokken gaat of niet, zorgen voor onwenselijk vercommercialisering en verrommeling van de openbare ruimte. Deelt de wethouder dit? Wat mogen wij hierop verwachten?

3. Ziet de wethouder kansen in het voorbeeld dat Tilburg geeft door gokreclame in bushokjes of via reclamezuilen te gaan verbieden?

Rick van der Zweth, PvdA
Lisanne Snippe, Partij voor de Dieren
Dane Harris, SP
Rob van den Enk, S&S
Rik van der Graaf, ChristenUnie
Mahmut Sungur, DENK
Myrthe Minnaert, Bij1
Wilma Duitscher, EenUtrecht