Monde­linge vragen Groen onder druk door markt Amster­dam­se­straatweg


Indiendatum: 25 mei 2023

Mondelinge vragen 3, 25 mei 2023

Vorige week donderdag vond weer de jaarlijkse grote Hemelvaartsmarkt plaats op de Amsterdamsestraatweg. Net als voorgaande jaren komen bezoekers helaas veelal met de auto. Die auto’s wordt in de wijde omtrek overal geparkeerd waar maar kan, ook in het groen en praktisch tegen bomen aan. De Partij voor de Dieren vindt dit een heel vervelende gang van zaken, omdat de natuur al zwaar onder druk staat door allerlei omstandigheden en daar niet onachtzaam mee om moet worden gegaan. Ook bleven er grote hoeveelheden afval achter op en rond de Amsterdamsestraatweg. Dat werd al vrijwel direct door een aantal mensen opgeruimd, maar ieder jaar blijft er vooralsnog veel troep rondslingeren. De Partij voor de Dieren heeft hierover de volgende vragen:

1. Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat het kwalijk en schadelijk is dat overal in de wijde omtrek van de Amsterdamsestraatweg auto’s geparkeerd werden in het groen en praktisch tegen bomen aan, en dat dit ieder jaar weer speelt? Zo nee, waarom niet? En wie gaat er opdraaien voor de schade die is ontstaan aan het groen?

2. Wat heeft het college gedaan voorafgaand aan de markt om te voorkomen dat mensen massaal met de auto zouden komen en die in het groen zouden parkeren (en overigens ook voor grote files en gevaarlijke verkeerssituaties zorgden)?

3. Wat kan en gaat het college doen om in de toekomst te voorkomen dat er wederom weer honderden auto’s in het groen en tegen bomen aan geparkeerd worden voor deze markt? Is het bijvoorbeeld mogelijk om bezoekers te stimuleren om met het openbaar vervoer naar de markt te komen en diegenen die toch met de auto komen naar een tijdelijke parkeerplaats te leiden en via openbaar vervoer verder te vervoeren? Zo nee, waarom niet?

4. Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat er iets gedaan kan en moet worden aan de grote hoeveelheid afval die ieder jaar, ook na de schoonmaakronde, achterblijft na de markt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat de college deze situatie met zwerfvuil oplossen?

Saskia Oskam, Partij voor de Dieren

Interessant voor jou

Mondelinge vragen Groeiend aantal kinderen gaat niet naar school

Lees verder

Schriftelijke vragen Herdenk het trans-Atlantische en het Indisch- Oceanische slavernijverleden

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer